Ministři zemí východní části NATO se s Blinkenem shodli na pozicích vůči Rusku

foto Ilustrační foto - Americký ministr zahraničí Antony Blinken (na snímku z 30. srpna 2021).

Praha - Americký ministr zahraničí Antony Blinken si se svými protějšky z takzvané bukurešťské devítky (B9) v pondělí potvrdili shodu na zachování pozic vůči Rusku v souvislosti se situací na ukrajinských hranicích. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo české ministerstvo zahraničí. Do neformálního uskupení států B9 na východě Severoatlantické aliance (NATO) patří kromě České republiky Polsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko a pobaltské státy.

Podle ministerstva šlo o třetí jednání za poslední měsíc, při kterém si Spojené státy s danou skupinou států vyměnily informace ohledně jednání s Ruskem. Tématem byly zájmy a priority pro nadcházející sérii jednání. V pondělí 10. ledna se uskuteční bilaterální jednání mezi USA a Ruskem v Ženevě při dialogu o strategické stabilitě, o dva dny později zasedne Rada NATO a Ruska v Bruselu a 13. ledna se uskuteční ve Vídni jednání v sídle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

"Během telefonátu si partneři potvrdili shodu na zachování pozic vůči Rusku. Trvá i podpora pro jasnou komunikaci s Moskvou ohledně případných citelných dopadů v případě ruské agrese a nutnost deeskalace ruského tlaku jako podmínky pro pokrok v jednáních," uvedla dnes Aneta Kovářová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

Spojené státy také potvrdily, že budou své kontakty s Ruskem nadále průběžně konzultovat se spojenci. "Jednání potvrdilo také alianční jednotu a vzájemnou solidaritu mezi spojenci v případě nepříznivého vývoje a jeho případných vedlejších dopadů," dodal resort.

Blinken podle svého ministerstva zdůraznil závazek USA pokračovat v "blízké spolupráci a koordinaci se všemi transatlantickými spojenci a partnery při práci směřující k deeskalaci". Šéf americké diplomacie rovněž zdůraznil, že se USA zavazují bránit bezpečnost členských zemí NATO a ctí pátý článek Severoatlantické smlouvy o NATO, podle nějž útok na jednoho ze členů aliance se považuje za útok na všechny.

Ministři zahraničí podle dostupných informací rovněž vyjádřili solidaritu s Litvou kvůli "ekonomickému nátlaku", jemuž čelí od Číny. Vztahy mezi Litvou a Čínou zhoršilo otevření zastupitelského úřadu Tchaj-wanu v pobaltské zemi.

Kyjev a západní země v posledních týdnech obviňují Rusko, že hromadí v blízkosti Ukrajiny armádní jednotky s více než 100.000 vojáky a chystá se provést invazi. Moskva taková obviňování odmítá a naopak viní Ukrajinu a Spojené státy z destabilizace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.06.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 1. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď