Australské úřady odepřely Djokovićovi vstup do země, nedoložil důkazy pro výjimku z očkování

Po příletu do Austrálie na tenisový grandslam Australian Open musel srbský tenista Novak Djoković tamním úřadům doložit důkazy, proč dostal výjimku z očkování proti covidu-19. Podle informací BBC ale jeho žádost nebyla v pořádku a ve čtvrtek bude ze země deportován. Djoković se ale se svým právnickým týmem odvolá.

Melbourne (Austrálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djokovič

Novak Djokovič | Zdroj: Reuters

„Očekáváme jeho prezentaci a předložení důkazů, které to podporují. Pokud tyto důkazy budou neuspokojivé, nebude se s ním zacházet jinak než s kýmkoliv jiným a poletí dalším letadlem domů. Neměla by být speciální pravidla pro Novaka Djokoviće. Ani náhodou,“ prohlásil australský premiér Scott Morrison na středeční tiskové konferenci.

Vlna nevole proti Djokovićovi. Australané kritizují jeho výjimku z očkování na Australian Open

Číst článek

A skutečně, žádná speciální pravidla pro srbského tenistu neplatí. Djoković se dostal do problémů kvůli špatnému typu víza, které mu nyní bylo zrušeno. Dokument neumožňoval zdravotní výjimku z očkování proti koronaviru. 

„Nemohl projít kontrolou potom, co člen jeho týmu udělal kritickou chybu. Zažádal o druh víza, který není pro ty, kteří obdrželi výjimku z očkování,“ popsal hlavní problém deník The Times.

Zrušené vízum uvedla v prohlášení i australská pohraniční služba: „Potvrzujeme, že pan Djoković nedokázal přednést důkazy potřebné ke vstupu do Austrálie a jeho vízum bylo zrušeno.“

„Cizinci, kteří nemají platná víza nebo jim bylo zrušeno, budou zadrženi a vykázáni z Austrálie,“ pokračoval verdikt.

Izolace a podpora prezidenta

Podle svého otce Srdjana Djokoviće byl Novak držen v izolaci pod dozorem policie až několik hodin.

„Novak je momentálně v místnosti, do které nikdo jiný nesmí. Před vstupem do ní hlídají dva policisté,“ citoval Djokoviće staršího internetový portál B92, podle kterého u sebe tenista neměl ani mobilní telefon, což později australská pohraniční služba vyvrátila.

Podporu světové jedničce vyjádřil srbský prezident Aleksandar Vučič. „Řekl jsem našemu Novakovi, že je s ním celé Srbsko a že naše úřady dělají, co mohou, aby to obtěžování nejlepšího tenisty světa okamžitě skončilo,“ uvedl Vučič v prohlášení na instagramu.

Momentálně se podle BBC čeká na další postupy právníků. Pokud s odvoláním neuspějí, přijde Djoković o Australian Open, na kterém mohl v počtu vyhraných grandslamů překonat Švýcara Rogera Federera se Španělem Rafaelem Nadalem. Turnaj začíná 17. ledna.

apr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme