Povinné očkování je cesta z pandemie, tvrdí německý ministr

Zavedení všeobecné očkovací povinnosti proti nemoci covid-19 je nejrychlejší cestou k porážce pandemie. Dnes to před německými poslanci ve Spolkovém sněmu prohlásil německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Řekl také, že letošní rok rozhodne o tom, zda se koronavirus stane endemickým a zda se sníží jeho smrtnost.

"Vstupujeme do třetího roku pandemie, do roku, který bude rozhodující, ve kterém se rozhodne, zda se virus stane endemickým, zda bude rozsévat méně žalu a smrti," řekl Lauterbach. Poznamenal, že pro boj s pandemií má Německo prostředky v omezování kontaktů a především v očkování.

"Nejjistější a nejrychlejší cesta z pandemie v Německu spočívá v zavedení všeobecné očkovací povinnosti," řekl Lauterbach. "Povinné očkování je z lékařského hlediska vhodné. Otázkou ale je, zda je to morálně obhajitelné," uvedl. Ve smyslu kategorického imperativu německého filozofa Immanuela Kanta, který jej označil za základ přirozené morálky, to obhajitelné je, poznamenal ministr. "Pokud bychom očkování všichni odmítali, pravděpodobně bychom pandemii nikdy nepřekonali," dodal.

Povinné očkování společně s účinnými léčivy podle Lauterbacha pandemii zastaví. "Této možnosti bychom měli rozhodně využít," řekl. "Prostředky k zastavení pandemie máme k dispozici," dodal.

Německo prozatím uzákonilo povinné očkování zdravotníků, pečovatelů a záchranářů. Pokud nebudou do 15. března očkováni, nebudou smět své profese vykonávat. Kancléř Olaf Scholz chce povinné očkování rozšířit na všechny dospělé. Zda tomu tak nakonec bude, jasné není. I v rámci koalice totiž sílí hlasy, zda by nebylo vhodnější povinné očkování omezit jen na vybrané profese a také na věkové skupiny, například pro starší šedesáti, případně padesáti let.

Šéf poslanecké frakce SPD Rolf Mützenich počítá s tím, že hlasovat o všeobecné očkovací povinnosti by parlament mohl v březnu, příslušný zákon by pak mohl platit od dubna.

Související

Více souvisejících

očkování Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princezna Kate se zotavuje z vážné nemoci. Potřebuje dvě věci

Britskou monarchií letos otřásají v základech zdravotní problémy jejích členů. Králi Karlovi III. i princezně Kate byla diagnostikována rakovina. Zatímco panovník se už opět objevuje na veřejnosti, jeho snacha se drží v ústraní. Lidem se ukáže, až dostane zelenou od lékařů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Počasí: Nové varování před bouřkami. Hrozit budou i během víkendu

Bouřky hrozí po celém Česku nejen v pátek, ale také v sobotu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes aktualizoval příslušnou výstrahu. Bouřky budou ojediněle i silné, uvedli meteorologové na sociální síti X.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy