Vláda Petra Fialy získala důvěru. Pro hlasovalo 106 koaličních poslanců, jednání trvalo přes 23 hodin

Poslanecká sněmovna vyjádřila důvěru vládě Petra Fialy (ODS). Poslanci návrh na vyjádření důvěry odhlasovali ve čtvrtek po 19. hodině. Pro bylo 106 koaličních poslanců, proti hlasovalo 87 poslanců z ANO a SPD. Jednání začalo ve středu v 9 ráno a trvalo necelých 23 hodin. Schůze byla v mezičase přerušená kvůli mimořádné schůzi sněmovny o financování vládní strany Starostové a nezávislí (STAN).

Praha (Aktualizováno: 19:42 13. 1. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro důvěru vlády hlasovali poslanci vládních stran ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a Starostové a nezávislí (STAN). Dohromady tak vládní koalice disponovala většinou 106 hlasů. Proti návrhu bylo 87 poslanců z opozičního ANO a SPD.

Sprostý Fiala, Babišův spor o češtinu i Okamurova móda. Přečtěte si výběr výroků ze sněmovny

Číst článek

Schůze sněmovny, během které došlo k hlasování o důvěře vlády, pokračovala v 18. hodin po ranním přerušení. Mezi posledními řečníky, kteří si k návrhu vzali slovo, byl premiér Petr Fiala, předseda SPD Tomio Okamura nebo Radim Fiala (SPD). Hlasovat o důvěře vlády nakonec poslanci začali těsně před 19. hodinou.

Premiér Petr Fiala (ODS) si předsevzal šest vládních priorit. Mimo jiné zmínil zavedení daňové brzdy pro občany, energetickou soběstačnost České republiky a předložení důchodové reformy.

Na závěr čtvrteční debaty Fiala odmítl tvrzení zástupců ANO, že přebírá Českou republiku ve výborném stavu, když má stát nejvyšší deficity rozpočtu v historii a rostoucí inflaci.

Podle premiéra je třeba vyřešit tíživé dědictví, které zanechal bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO) s rozhazovačným stylem vládnutí. Babiš následně trval na tom, že Česko je ve velice dobrém stavu a jedním z nejméně zadlužených států Evropské unie.

Přerušení schůze

Poslanci se k hlasování o důvěře vlády sešli ve středu ráno. Debata se však protáhla do nočních hodin a posledním přihlášeným ke slovu byl ve čtvrtek v 6.30 předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš.

Pokud bych se vzdal mandátu, potěšil bych voliče ostatních stran, ale určitě ne vlastní, říká Farský

Číst článek

Místo hlasování však po jeho proslovu přišel Tomio Okamura (SPD) s tím, že je nejprve potřeba projednat financování vládní strany Starostů a nezávislých (STAN). Právě to mělo být tématem mimořádné schůze, která byla na čtvrtek naplánovaná na 9 hodinu ranní.

Vzhledem k dlouhému projednávání však předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) schůzi přerušila do 18.00.

V minulém volebním období trvalo jednání o důvěře vlády Andreje Babiše 16 hodin.

btk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme