Jaká je budoucnost „zeleného“ pojištění v Německu?


			Jaká je budoucnost „zeleného“ pojištění v Německu?
14.1.2022 Zahraničí

I když aktuálně tuší, co se skrývá za pojmem „zelené“ pojištění, zatím pouhých 12 % Němců, lze předpokládat, že se to razantně změní do budoucna. A to proto, že současně 4 z 5 dotázaných obyvatel považuje udržitelný životní styl za (velmi) důležitý. Je tedy pravděpodobné, že se Němci do budoucna pro zelené pojištění masově nadchnou, anebo půjde stále o okrajový segment pro zvláště uvědomělé? Reprezentativní studii na téma udržitelný život provedla výzkumná agentura psyma on-line formou u 1248 osob ve věku od 18 do 69 let v Německu. Dotazování proběhlo v květnu a červnu 2021.

Kdo zná „zelená“ pojištění?

Zelené pojištění bylo doposud ještě velkou neznámou, ale jakmile vstoupilo v EU v platnost nařízení o informování, jakým způsobem jsou prostředky investovány, mění se situace dost rychle. Protože od března 2021 jsou finanční instituce povinny sdělit investorům, do jaké míry jejich služby plní ekologická a sociální kritéria.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Důchodová deforma II


Aktuálně zná zelené pojištění zatím jen každý zhruba osmý občan Německa. Zejména obyvatelé ve věku 46-65 let si se zeleným pojištěním vědí rady opravdu málo. Současně lze sledovat, že o tomto druhu pojištění jsou o něco více informováni muži než ženy. Naproti tomu je překvapivé, že obecně pozitivní postoj vůči udržitelnosti a ochraně životního prostředí má minimální vliv na znalosti o zelených pojištěních.

Lidé, kteří už o této formě pojištění mají povědomí, se o ní dozvěděli především z internetových článků nebo z rozhovorů s přáteli a rodinou. Jenom 12 % dotázaných odpovědělo, že byli upozorněni na zelené pojištění v cílené reklamě.


Mohlo by vás zajímat: Katarína Bobotová: Pomohlo by otevřít pracovní trh zahraničním odborníkům


Co ještě vyplynulo z ankety

Nepřekvapí, že nejvíce pochopení pro udržitelnost a zelená pojištění vykazují mladí lidé (50 %) a nejméně věková skupina 56-65 let a 66+ (shodně 22 %). Ve stejných posledně uvedených skupinách lze najít i nejvíce naprostých odmítačů („téma mě vůbec nezajímá): 23, resp. 20 %. Naproti tomu mladí by dokonce byli ochotni zaplatit za zelené pojištění o něco více, pokud by jeho cena byla vyšší.

Vědomosti o zelených pojištěních sice nejsou velké, ale pokud respondentovi byl koncept stručně vysvětlen, 47 % z nich vyjádřilo (velký) zájem o něj, zatímco odmítavé bylo stanovisko u 27 % dotázaných.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články