Vltavská filharmonie v rukou světových architektů. Kdo se utká v mezinárodní soutěži

Stockholm Public Library, Stockholm, Sweden, 2007

Stockholm Public Library, Stockholm, Sweden, 2007 Zdroj: jaja architecs

PARK'N'PLAY parkovací dům, Kodaň, Dánsko, 2016
Kostel Sola, Sola, Sola Norsko, realizuje se
National Kaohsiung Centre for the Arts, Kaohsiung, Taiwan, 2018
Veřejná knihovna Tainan, Tainan, Tchaj-wan, 2020
Vinařství Lahofer, DObšice, Česká republika, 2020
15
Fotogalerie

Již letos v květnu pozná Praha podobu nového koncertního sálu za více než šest miliard korun, který by měl do roku 2031 stát v pražských Holešovicích nedaleko stanice metra Vltavská. Návrh nové budovy filharmonie vzejde z mezinárodní architektonické soutěže, v níž soutěží dvacet vybraných architektonických týmů. Kdo jsou vybraní architekti, kteří vtisknou podobu jedné z nejvýznamnějších veřejných budov u nás? Prohlédněte si projekty prvních pěti týmů.

Stockholm Public Library, Stockholm, Sweden, 2007Stockholm Public Library, Stockholm, Sweden, 2007|jaja architecs

Jaja architects

Ateliér se sídlem v dánské Kodani pracuje s architekturou a urbanismem prakticky i teoreticky. Zaměřují se na mobilitu, transformaci a na biomateriály. Jaja architects jsou autory známého hybridního parkoviště Konditaget Lüders neboli „Park ’N’ Pla“. Projekt kombinuje parkovací dům, dětské hřiště na své střeše a vertikální zahradu na fasádách. Projekt reprezentuje přemýšlení mladého dynamického týmu architektů prosazujících inovativní otevřené myšlení v architektuře.

National Kaohsiung Centre for the Arts, Kaohsiung, Taiwan, 2018National Kaohsiung Centre for the Arts, Kaohsiung, Taiwan, 2018|Mecanoo

Mecanoo + Chybík+Krištof

Další tým vznikl spojením nizozemského ateliéru Mecanoo a českého padesátičleného studia vedeného dvojicí architektů Chybík+Krištof. Oba spoluzakladatelé českého studia disponují celou řadou zkušeností z velkých zahraničních ateliérů. Architektonické studio zpracovalo již téměř čtyři stovky projektů. Za realizaci Galerie nábytku pro firmu MY DVA group získali v roce 2017 cenu Grand Prix obce architektů. Doplní je nizozemské studio s velmi širokým záběrem realizací. V jejich portfoliu se nachází realizace divadla, knihovny, radnice i univerzitního kampusu.

Národní muzeum Kataru, Dauhá, Katar, 2019Národní muzeum Kataru, Dauhá, Katar, 2019|Ateliers Jean Nouvel

Ateliers Jean Nouvel

Jméno držitele Pritzkerovy ceny z roku 2008, nejprestižnějšího ocenění za architekturu, je bezpochyby jedním z nejvýraznějších mezi účastníky. Studio francouzského architekta Jeana Nouvela stojí za mnoha významnými stavbami po celém světě, mezi nimiž je například Institut arabského světa v Paříži, Opéra de Lyon nebo Centre Culture et Congrès ve švýcarském Lucernu. Filharmonie by ale nebyla prvním dílem francouzského architekta u nás. Podle návrhu francouzského studia byl v Praze postaven administrativní komplex Zlatý Anděl.

Centrální knihovna Helsinky, Helsinky, Finsko, 2018Centrální knihovna Helsinky, Helsinky, Finsko, 2018|ALA architects

ALA Architects + OV-architekti

Český ateliér dvou partnerů Štěpána Valoucha a Jiřího Opočenského bude na návrhu Vltavské filharmonie spolupracovat s finskými ALA Architects. Helsinské studio  se zaměřuje především na veřejné a kulturní stavby, jejich posledními významnými realizacemi jsou Helsinská centrální knihovna Oodi nebo renovace finských ambasád v Novém Dillí a v Káhiře. OV-architekti jsou držiteli České ceny za architekturu z roku 2020 za sídlo firmy LaSvit v Novém Boru. Kromě toho mají za sebou řadu vítězství v architektonických soutěžích, mezi nimi tu na první terminál vysokorychlostní železnice u nás.

James-Simon_Galerie, Berlín, Německo, 2018James-Simon_Galerie, Berlín, Německo, 2018|David Chipperfield Architects

David Chipperfield Architects

Studio britského architekta Davida Chipperfielda se za třicet sedm let své existence rozšířilo mimo svůj domovský Londýn také do Berlína, Milána a do Šanghaje. Úspěch ateliéru reprezentuje nejen množství zrealizovaných projektů, ale také celá řada významných ocenění v čele s cenou Mies van der Roheho a Deutscher Architekturpreis v roce 2011 za Neues Museum v Berlíně.