Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA podle Roskosmosu zamítly vízum ruskému kosmonautovi, který má letět na ISS

ISS, ilustrační fotografie.
ISS, ilustrační fotografie.
Foto: www.nasa.gov

Spojené státy odmítly vydat vízum ruskému kosmonautovi Nikolaji Čubovi. Oznámil to šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin a označil to za nebezpečný precedens pro spolupráci na projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Rogozin upozornil, že Moskva americkým astronautům víza vždy vydala, a požádal o vyjádření americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Rogozin dodal v rozhovoru se stanicí Echo Moskvy, že doufá, že jde pouze o nedorozumění.

Čub se měl s americkými kolegy ve vesmírném středisku v Houstonu začít připravovat na let na ISS naplánovaný na příští rok. Jak píše agentura DPA, přes četné neshody mezi Moskvou a Washingtonem jsou vesmírné projekty považované za oblast, kde spolupráce ještě funguje.

Rogozin ale loni pohrozil, že se Rusko kvůli americkým sankcím z projektu ISS v roce 2025 stáhne. NASA chce zachovat operace na ISS do roku 2030.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.