V Česku se opět objevila ptačí chřipka. V chovu na Pardubicku musí utratit přes 3000 kachen

V chovu kachen v Lipolticích na Pardubicku je ptačí chřipka. Jde o chov společnosti Perena, která nahlásila úhyn 380 z 3500 chovaných kachen. Odebrané vzorky potvrdily ptačí chřipku. Chovatel musí nechat utratit všechny kachny. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Jde o letošní páté ohnisko ptačí chřipky v Česku.

Lipoltice (Pardubicko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utracení nakažené drůbeže, cvičení pro případy nebezpečných nákaz zvířat, Boletice

V chovu kachen v Lipolticích na Pardubicku je ptačí chřipka (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Firma Perena je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Chovy má v několika krajích, ptačí chřipka se v nich vyskytla také loni na jaře.

V chovu s ptačí chřipkou v Libotenicích na Litoměřicku přes svátky uhynulo 100 tisíc slepic

Číst článek

Veterinární inspektoři provedli v Lipolticích kontrolu a stanovili předběžná opatření s cílem zabránit šíření nákazy mimo chov.

„Zbývající drůbež v chovu bude v souladu s legislativou utracena. Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření. V současné době se čeká na stanovení patogenity viru,“ řekl Vorlíček.

Firma Perena se sídlem v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku má haly s chovem kachen v Královéhradeckém, Středočeském a Pardubickém kraji.

Ptačí chřipka se v chovech vyskytla loni na jaře. V březnu musela firma nechat usmrtit 75 000 ptáků ze zařízení, kde chovala takzvané rodičovské kachny, které nesou vejce, z nichž se líhnou kachňata.

Vir ptačí chřipky H5N1 potvrzen v chovu kachen v Lipolticích nedaleko #Pardubice. Majitel veterinářům nahlásil úhyn 380 z celkem 3500 kachen. V okolí platí mimořádná veterinární opatření. Zbylá drůbež v chovu bude utracena.

Ilustrační foto z likvidace ohniska ve Slepoticích.

11:59 – 23. 01. 2022

2 5

Koncem března pak ptačí chřipka zasáhla velkochov slepic v Kosičkách na Královéhradecku. Ačkoli byla nákaza zjištěna v chovu asi 63 000 mladých slepic, které ještě nesnášejí vejce, v jedné hale muselo být utraceno i dalších 111 500 nosnic, kde se nemoc neprokázala.

Veterináři začali likvidovat 1500 hus z Rybářství Nové Hrady. Část chovu zůstane kvůli šlechtění

Číst článek

Influenza drůbeže, nazývaná ptačí chřipka, je virové onemocnění. Postihuje jak volně žijící ptáky, tak drůbež. Nemocná zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a masivně hynou za jeden až dva dny. Nemoc se přenáší zejména trusem.

Lidé se mohou nakazit pouze kontaktem s infikovanými či uhynulými ptáky, jejich výkaly nebo peřím. Dosud podle veterinářů nebyl prokázaný přenos nákazy z člověka na člověka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme