Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NASA zverejnila úchvatnú FOTO z vesmíru: Hádajte, čo je na nej zachytené

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: NASA Earth Observatory)

WASHINGTON - Táto satelitná snímka odhalila strašidelne vyzerajúcu dieru v oblakoch. Ide o taliansky stratovulkán Vezuv, ktorý je podľa odborníkov časovanou európskou bombou. Budúca erupcia má totiž potenciál zničiť mesto Neapol, ktoré leží v jeho blízkosti.

Diaľkový snímač Land Imager na palube satelitu Landsat-8 zachytil záber, ktorý zverejnilo 10. januára Zemské observatórium NASA. Je na ňom jasne viditeľná kaldera na vrchole talianskej sopky Vezuv, teda veľká misovitá vyhĺbenina, ktorá sa vytvorí, keď sopka vybuchne a zosunie sa. Na fotke tiež vidno časť veľkého horského hrebeňa na severe, ktorý je zvyškom hory Somma. Ide o starovekú sopku, ktorá kedysi stála na rovnakom mieste ako Vezuv, predtým, než z jej stredu vyrástol sopečný kužeľ novšej sopky.

 

Vezuv je stratovulkán, čo znamená, že jeho sopečný kužeľ sa vytvoril z nahromadených vrstiev lávy a popola z predchádzajúcich erupcií. Je súčasťou kampánskeho vulkanického oblúka, reťazca sopiek v Taliansku, ktoré sa nachádzajú na hranici medzi tektonickými platňami, kde je africká platňa subdukovaná pod tú euroázijskú. Skladá sa z viacerých aktívnych, spiacich a vyhasnutých sopiek na súši aj pod vodou, vrátane Etny na Sicílii, ktorá začala opäť vybuchovať vo februári 2021, uviedol portál Live Science. 

NASA zverejnila úchvatnú FOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Najslávnejšia erupcia Vezuvu zničila v roku 79 mesto Pompeje aj susedné Herculaneum. Prúdy lávy poslednej erupcie v roku 1944 zas pochovali neďalekú dedinu San Sebastiano. Vedci zo Zemského observatória na základe geologickej analýzy vrstiev lávy, ktorá obklopuje Vezuv, zistili, že sopka mala za posledných 17 000 rokov celkovo osem veľkých erupcií. Napriek tomu, že od posledného výbuchu zostáva stratovulkán pokojný, je stále klasifikovaný ako aktívna sopka a občas vykazuje otrasy spôsobené podzemnými zemetraseniami a plynom, ktorý z jeho vrcholu uniká. Vezuv sa považuje za jednu z najnebezpečnejších sopiek na planéte, pretože každá budúca erupcia má potenciál zničiť Neapol, mesto ležiace 12 kilometrov severozápadne od sopky, v ktorom žijú viac ako tri milióny ľudí. 

Viac o téme: SopkaNASAVezuv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu