Německo nezavede nová karanténní omezení, posílí ale testovací kapacity

foto Německý kancléř Olaf Scholz (na snímku z 24. ledna 2022).

Berlín - Německo i přes rychlý nástup koronavirové varianty omikron nezavede žádná nová karanténní omezení, chce ale posílit očkovací kampaň a kapacity pro PCR testování. Dnes to po jednání s premiéry německých spolkových zemí prohlásil kancléř Olaf Scholz. Německo rovněž nepřistoupilo k žádnému rozvolnění, kancléř se ale se zemskými premiéry dohodl na přípravě rozvolňovacího plánu pro okamžik, kdy bude možné vyloučit přetížení zdravotnictví.

"Nadále platí, že držíme stávající kurz," řekl o epidemických opatřeních Scholz. "Všem nám je jasné, že směr, kterým jsme se vydali, pomáhá," uvedl. Ohradil se také proti dotazu novinářů, zda se pandemie nemoci covid-19 vymkla v Německu kontrole. Poznamenal, že mezi hlavními prostředky boje s pandemií jsou opatrnost, omezení kontaktů a očkování.

Pokud jde o očkování, tak podávání posilujících dávek podle Scholze pokračuje dobře. "Tempo ale oslabuje," řekl. Opět zvýšit zájem o vakcinaci a přeočkování chce vláda novou kampaní. V Německu s 83 miliony obyvatel má prozatím nejméně dvě dávky 73,4 procenta obyvatel a 50,4 procenta populace má i posilující dávku.

V Německu s příchodem omikronu výrazně vzrostl počet infikovaných, což vede k zátěži testovacích kapacit. Podle závěrů dnešního jednání je v případě přetížených laboratoří a nedostatku PCR testů nutné počítat s upřednostňováním rizikových pacientů a vybraných profesí, což se týká především zdravotníků.

Německá média uváděla, že při dnešním jednání se vedl spor o to, zda nedostatek PCR testů je chyba stávajícího sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha, nebo jeho konzervativního předchůdce Jense Spahna. Premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst, který grémiu zemských ministerských předsedá, na tiskové konferenci novinářům řekl, že není doba na to se obviňovat. "Důležité je soustředit se na zvýšení kapacity," prohlásil a poznamenal, že laboratoře zřejmě čeká ještě vyšší zátěž. "Dynamika šíření omikronu je velice vysoká," uvedl.

Zátěž pociťuje i hygiena, která má na starosti trasování kontaktů. Scholz se zemskými premiéry proto veřejnost vyzvali, aby nakažení sami informovali své kontakty.

Tématem jednání bylo i nedávné nečekané rozhodnutí Institutu Roberta Kocha (RKI) zkrátit platnost certifikátu o prodělání covidu ze šesti na tři měsíce. Scholz a zemští premiéři se shodli na tom, že takto postupovat nelze. "Taková situace se již nesmí opakovat, podobně změny si žádají čas, aby se lidé mohli připravit," řekl Wüst.

Uzdravení bez vakcíny mají dočasně podobné výhody jako očkovaní. Prokázat se přitom musí pozitivním PCR testem po nemoci, od kterého ovšem uplynulo nejméně 28 dní. Z výhod, mezi které patří vstup do obchodů či úlevy z karantény, se tedy nově mohou těšit jen 62 dní, protože po 90 dnech od nemoci certifikát přestává platit.

Další jednání kancléře s regiony je plánováno na 16. února. V té době by podle některých odborníků mohla pandemie v Německu dosáhnout vrcholu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď