Zakázali podporu Pcheng Šuaj. Jste zbabělci, vzkázala proto pořadatelům Navrátilová

Jakoby toho pořadatelé úvodního tenisového grandslamu sezóny Australian Open neměli už dost po anabázi se srbskou tenisovou jedničkou Novakem Djokovičem. Teď dali o sobě vědět zákazem triček s podporou pro čínskou tenistku Pcheng Šuaj, o které se od listopadu loňského roku pořádně neví, co s ní je poté, co na sociální síti zveřejnila, že byla v minulosti sexuálně napadena čínským politikem Čang Kao-limem. Za tento krok si nyní pořadatelé Australian Open vyslechli nejednu kritiku, tu nejhlasitější od legendy Martiny Navrátilové.

Na oněch inkriminovaných tričkách stál nápis: "Kde je Pcheng Šuaj". Fanouškům nosící tato trička však bylo zabráněno ochrankou a policií, aby se s nimi na veřejnosti ukazovali. Podle následného prohlášení pořadatelů Australian Open bylo takto proti nim postupováno proto, že se jednalo otrička s politickým sloganem a ty jsou na turnaji zakázané.

Pro česko-americkou tenisovou legbendu Martinu Navrátilovou se jedná o nepochopitelný krok a neskrývala nikterak svoje rozhořčení. "Podle mě to je velmi, velmi zbabělé. Myslím, že to je špatně. Není to politický slogan, týká se lidských práv," nechala se slyšet konkrétně pro Tennis Channel a pokračovala: "Australský svaz to prostě vzdal a nechá si od Číňanů diktovat, co se na jeho grandslamu může dělat. Jsou to slaboši."

Dodejme, že tenistka Pcheng Šuaj, jež bývala světovou jedničkou ve čtyřhře, krátce po zveřejnění svého příspěvku na začátku listopadu právě tento příspěvek rychle zase smazala. To už ale zapracovala čínská cenzura a následující tři týdny nebylo pak o Číňance ani vidu, ani slechu.

Přestože pak sama hráčka o tom celém mluvila jako o nedorozumění, organizace WTA však stále má obavy o jeí zdraví a bezpečnost a tak se rozhodla jako sankci za to zrušit všechny letošní ženské turnaje konané v Číně.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Martina Navrátilová

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy