Je to totalita Petra Fialy, tvrdí SPD o pandemickém zákonu. Poslanci jednání odložili

Šéf SPD Tomio Okamura

Novela pandemického zákona se v úterý ve Sněmovně projednávat nebude

Poslanci měli v úterý řešit novelu pandemického zákona, která by například umožnila omezit restaurace nebo zavřít školy. Proti zařazení tohoto bodu na program se však na grémiu postavilo hnutí SPD, vládní strany tak budou muset na příští týden svolat mimořádnou schůzi.

„Pandemický zákon se v úterý řešit nebude. Měl se řešit, ale bylo uplatněno veto ze strany SPD. K tomuto bodu bude muset proběhnout mimořádná schůze příští týden,“ oznámil na tiskové konferenci ve Sněmovně šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

„Pro veto stačí podpisy 20 poslanců. Poslanecký klub má právě 20 poslanců a pandemický zákon se tento týden projednávat nebude. Je pro nás nepřijatelné, že vláda chce omezovat ústavní práva občanů běžným zákonem. Ať vyhlásí nouzový stav. Pokud tady nouzový stav není, tak ať neomezují práva občanů žít a pracovat. Je to totalita, my s tím nesouhlasíme,“ potvrdil šéf SPD Tomio Okamura.

Novela pandemického zákona by zrušila nynější časové omezení o vydávání restrikcí k zamezení šíření koronaviru. Zákon by měl být nově „širší“. Restrikce by zahrnovaly více činností než teď a úřady by mohly nařídit testování například podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků.

Nařízení izolace nebo karantény by mohly orgány ochrany veřejného zdraví ze zákona oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Opatření by mohla moci vydávat pro své resorty také ministerstva obrany a vnitra.

Proti zákonu demonstrují stovky lidí

Kabinet Petra Fialy původně chtěl, aby Sněmovna schválila předlohu zrychleně ve stavu legislativní nouze. Současný pandemický zákon platí jen do 28. února.

Proti novele pandemického zákona se před Sněmovnou koná velká demonstrace, kterou organizuje iniciativa Chcípl PES.

Na Malostranském náměstí jsou stovky lidí. Někteří z nich si s sebou přinesli vlajky, píšťalky a transparenty s nápisy jako „S pandemií na věčné časy – ani náhodou“, „Stop totalitě“ nebo „Vládo, přestaň nás obelhávat“. Demonstranti na místo přinesli i šibenici s oprátkou a nápisem „všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici“.

Tagy:
Petr Fiala Sněmovna Tomio Okamura SPD Jakub Michálek vláda koronavirus COVID-19 Svoboda a přímá demokracie pandemický zákon Otevřeme Česko normálnímu životu vláda Petra Fialy