Amazon, Google a Microsoft na nákupech. Minulý rok provedly nejvíce akvizic za poslední dekádu 

Amazon

Amazon Zdroj: Reuters

Microsoft patří mezi nejaktivnější hráče na trhu
Logo společnosti Google
3
Fotogalerie

Stále více se hovoří o tom, že by velké technologické firmy měly být výrazněji omezeny, a to zejména v oblasti pohlcování konkurenčních společností. Přesto v loňském roce Amazon, Microsoft a Alphabet (mateřská korporace Googlu) uzavřely nejvíce akvizic za posledních deset let. Apetit amerických gigantů potvrzuje i poslední událost na trhu, kdy Microsoft koupil herní studio Activision Blizzard za rekordních 69 miliard dolarů

Je to stále dokola. „Musíme omezit velké technologické firmy, jsou to monopoly a škodí trhu,“ shodnou se experti a politici různého zaměření. Současně jsou však regulatorní procesy zabetonované a zlobbované do té míry, že první změny budou uvedeny do provozu až několik let po objevení problému.

Technologické korporace tak mohou i nadále pohlcovat další menší hráče a posouvat se do dalších odvětví, jako je například zdravotnictví. Na něj si brousí zuby Google, Microsoft, Apple i Amazon. Potvrzují to také akvizice, které zmíněná čtveřice v posledním roce provedla. 

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

V současné době existuje mnoho scénářů, kam se může nová legislativa pro největší technologické hráče posunout. Ve Spojených státech oba jinak rozhádané tábory demokratů a republikánů souhlasí, že je potřeba současné zákony změnit. Na konkrétní formě ovšem shoda panuje jen částečně.

Zatímco demokraté Facebook a další společnosti kritizují za absenci snahy o boj proti dezinformacím, nenávistnému obsahu a dalším problémovým typům příspěvků, republikáni naopak technologickým firmám vytýkají, že umlčují konzervativní tvůrce a autory, a naopak zvýhodňují progresivní kulturní sféru. 

Rozdílné myšlenkové pozice pak ovlivňují konkrétní postoje u jednotlivých problematik. Nicméně návrhy na aktualizaci soutěžního práva, definici práva na online soukromí a ochranu dětí mají v současné době podporu obou stran. V posledních dnech například právní výbor Senátu schválil zákonnou úpravu, která zakazuje upřednostňovat na své platformě vlastní produkty před cizími.

Situace se také může výrazně změnit ve druhé polovině roku, kdy se uskuteční volby do Senátu i Sněmovny reprezentantů. Jinými slovy, kvůli klesající podpoře demokratického prezidenta Joea Bidena může vládnoucí strana přijít o dosavadní křehkou většinu, která jí dosud, alespoň teoreticky, zajišťuje kontrolu nad schvalovanou legislativou. 

„Pravděpodobný podzimní úspěch republikánů znamená, že letošní rok bude pro antimonopolní legislativu buď, anebo nikdy. To je největší risk pro firmy ve Washingtonu. Pokud se jim to povede odvrátit, možná budou mít klid až do roku 2025,“ shrnul pro CNBC Paul Gallant, ředitel výzkumné organizace Cowen’s Washington Research Group. 

Výběr z internetu 🌍

Špatný týden. Ačkoliv Netflix naplnil vlastní odhady o přírůstku nových předplatitelů v posledním loňském čtvrtletí, akce streamovací společnosti v pátek po oznámení kvartálních výsledků oslabily o dvacet procent. Netflix zažil nejhorší den na burze za poslední dekádu. A hodnoty padaly i ostatním společnostem, jež se streamingu filmů a seriálů věnují. Podle agentury Bloomberg by se mohlo jednat o signál Wall Street, že streamovací společnosti už nejsou favority investorů. (Bloomberg)

Odvrácená strana Airtagů. Sledovací zařízení od Applu zvané Airtag se používá jako… sledovací zařízení. Britská BBC zachytila příběhy několika žen, které byly sledovány pomocí zařízení od výrobce iPhonů bez jejich svolení. Airtagy mají fungovat jako lokalizační zařízení například pro snadnější hledání klíčů nebo dalších věcí, které lidé běžně ztrácejí. Protože jsou ovšem malé a kvalitní, může se z nich stát nebezpečný pomocník stalkerů. Apple čelí kritice, že jeho preventivní opatření nebyla dostatečná, a Airtagy tak mohou být snadno zneužity. (BBC

Exodus v Amazonu. Spojené státy se v posledním roce musejí potýkat s fenoménem tzv. Velké rezignace, což znamená, že miliony zaměstnanců podávají výpověď. Tento trend je podle agentury Bloomberg znatelný i v Amazonu. Situace v technologickém gigantovi by měla být dokonce ještě horší než ve zbytku firem. Amazon je totiž znám jako vysoce konkurenční prostředí. Kombinace vysokých nároků a pandemie tak spustila dominový efekt. Andyho Jassyho, který vedení Amazonu přebral po Jeffu Bezosovi loni v létě, tak čeká hodně práce. (Bloomberg)

Příští stanice: Afrika. Po Asii a Jižní Americe se streamovací platformy pomalu otáčejí směrem k Africe. V posledních měsících naznačuje vícero navázaných spoluprací, že Netflix a spol. v budoucnu počítají také s odběrateli z „černého kontinentu“. V současné době se streamovací služby soustředí na jižní a východní Asii, jelikož potenciál Severní Ameriky byl již vyčerpán. (The Future Party