Evropská komise by mohla zmrazit unijní fondy Polsku a Maďarsku do dvou měsíců

Evropská komise by mohla zastavit čerpání unijních fondů Polsku a Maďarsku ještě před začátkem dubna.

Evropská komise by mohla zastavit čerpání unijních fondů Polsku a Maďarsku ještě před začátkem dubna. Zdroj: e15.cz

Polsko a Maďarsko dlouhodobě čelí kritice EU pro porušování principů právního státu. Na snímku polský premiér Mateusz Morawiecki (vlevo) a maďarský předseda vlády Viktor Orbán.
Čtvrtletní hospodářské výsledky Microsoftu překonaly očekávání.
Americké akcie v úterý opět prudce oslabily. Dolů je táhly zejména technologie.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Brusel chce vzít peníze Polsku a Maďarsku do dubna

Evropské komise by mohla navrhnout zmrazení unijních fondů Polsku a Maďarsku ještě před maďarskými parlamentními volbami, které se konají 3. dubna. Podle agentury Reuters to řekl eurokomisař pro rozpočet a správu Johannes Hahn. „Musíme jednat na základě směrnic a pravidel a nemůžeme se ohlížet na volební termíny,“ řekl Hahn. Polsko a Maďarsko dlouhodobě čelí kritice některých členů Evropské unie pro porušování principů právního státu. Oběma zemím hrozí, že přijdou o desítky miliard eur z evropské kasy, určených na hospodářskou obnovu po koronakrizi. Polsko má navíc zaplatit Bruselu vysoké pokuty za ignorování verdiktů Soudního dvora EU.   

Lukašenko se nechystá omezovat kryptoměny

Bělorusko nemá v plánu jakkoliv regulovat kryptoměny, sdělily agentuře Bloomberg tamní autority. Východoevropská republika tak nebude následovat politiku svého hlavního spojence Ruska. Ruská centrální banka nedávno navrhla úplný zákaz těžby a obchodování s virtuálními měnami. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko zlegalizoval kryptoměny v roce 2017 a dodnes k nim jeho autoritářský režim zachovává poměrně liberální postoj. Ačkoli je v zemi zakázáno za digitální měny nakupovat výrobky a služby, firmy a jednotlivci s nimi mohou obchodovat a nemusí své aktivity hlásit daňovým úřadům.          

Z trhů a burz 

Trhy v USA dál oslabovaly, evropské posílily

Americké akcie, které zažívají nejslabší leden v historii, v úterý dál prohlubovaly ztráty. Dolů je táhly zejména technologické tituly. Index S&P 500 odepsal 1,22 procenta. Dow Jones se snížil o 0,19 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 2,28 procenta. Burzy v západní Evropě se naopak včera obrátily k růstu a to zejména díky bankám. Celoevropský index STOXX Europe 600 zpevnil o 0,71 procenta. Německý DAX se zvýšil o 0,75 procenta. V zisku zakončil také francouzský CAC 40 (+0,74 procenta), britský FTSE 100 (+1,02 procenta) či nizozemský AEX (+0,16 procenta).  

Tržby Microsoftu překonaly očekávání

Hospodářské výsledky Microsoftu za poslední tři měsíce roku 2021 překonaly očekávání analytiků. Softwarový gigant zvýšil své tržby ve čtvrtém čtvrtletí na 51,7 miliardy dolarů, zhruba 1,1 bilionu korun. To je meziroční nárůst o dvacet procent. Jeho zisk za stejné období dosáhl hodnoty 18,8 miliardy dolarů. Společnosti se finančně dařilo zejména díky poskytování cloudových služeb. Microsoft je prvním z amerických technologických obrů, kdo letos zveřejnil čtvrtletní výsledky hospodaření. Na investory daná čísla nicméně dojem neudělala. Akcie Microsoftu v úterý zlevnily o 2,66 procenta na 288,49 dolaru.       

Tweet dne

„Projel jsem se v posledním prototypu Cybertrucku kolem gigafactory v Texasu. Je fantastický!“

Šéf Tesly a nejbohatší člověk světa Elon Musk opět dráždí fanoušky, kteří už roky netrpělivě čekají na sériovou verzi elektrického pick-upu od světoznámé automobilky. 

Stane se dnes

  • Britský parlament bude opět projednávat porušování protipandemických opatření v sídle vlády, ze kterého je obviněn premiér Boris Johnson. Ministerský předseda bude odpovídat na dotazy poslanců.
  • Už třetím dnem pokračuje volba italského prezidenta. V prvních dvou kolech nikdo z kandidátů nedosáhl na požadované dvě třetiny hlasů.
  • Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck představí hospodářskou zprávu pro letošní rok.
  • Své hospodářské výsledky za čtvrtý kvartál zveřejní například americký výrobce letadel Boeing nebo automobilka Tesla.
  • Centrální banka Spojených států Fed oznámí ve večerních hodinách výsledek svého dvoudenního zasedání k měnové politice.