Rakušan: Bezpečnostní posouzení zájemců o dostavbu Dukovan je hotové. Nejsou s nimi zásadní problémy

Při bezpečnostním posouzení tří uchazečů o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany nenašlo ministerstvo vnitra žádné zásadní problémy. Radiožurnálu to řekl šéf resortu Vít Rakušan (STAN). Posuzování obsáhlých bezpečnostních dotazníků od firem z Francie, USA a Jižní Korey ministerstvo tento týden předalo resortu průmyslu a obchodu.

Původní zpráva Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Při bezpečnostním posouzení tří uchazečů o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany (na snímku) nenašlo ministerstvo vnitra žádné zásadní problémy | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Bezpečnostní skupina tvořená zástupci ministerstva vnitra, zpravodajských služeb a resortu zahraničí od konce listopadu posuzovala odpovědi od americké společnosti Westinghouse, francouzské EDF a jihokorejské KHNP.

Fiala: Musíme rychle vypsat tendr na Dukovany a začít s přípravnými pracemi, jinak to dopadne špatně

Číst článek

„Pracovní skupina ministerstva vnitra už dokončila své bezpečnostní posuzování a výsledky toho už dala k dispozici ministerstvu průmyslu a obchodu. Za nás je ten úkol splněn,“ řekl Radiožurnálu Rakušan.

Skupina měla zhodnotit, zda stát může všechny tři společnosti přizvat do plánovaného tendru na stavbu nového bloku Dukovan. Podle Rakušana skupina neshledala v odpovědích uchazečů zásadní problémy.

„Z tohoto pohledu bych žádný zásadní problém neviděl. Nejsem s to komentovat úplné detaily, ale nikdo neavizoval žádné dramatické problémy,“ uvedl Rakušan.

Materiál by teď podle Rakušana mělo projednat ministerstvo průmyslu a následně vláda, která pak předá pokyn společnosti ČEZ ke spuštění tendru. Premiér Petr Fiala (ODS) už při debatě o vyslovení důvěry vládě avizoval, že prioritou jeho vlády je tendr na stavbu Dukovan spustit.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme