Americké jednotky v Sýrii zabily lídra Islámského státu Kurajšího, uvedl prezident USA Biden

Koalice v čele se Spojenými státy podnikla ve městě Atma na severu Sýrie útok proti údajnému džihádistovi napojenému na teroristickou organizaci Al-Káida. Informovala o tom agentura Reuters. Podle místních obyvatel a povstalců bojujících proti syrské vládě při náletu zemřelo několik civilistů. Při operaci byl v noci na čtvrtek zabit lídr teroristické skupiny Islámský stát (IS) abú Ibráhím Hášimí Kurajší, oznámil americký prezident Joe Biden.

Damašek/Washington (Aktualizováno: 14:49 3. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr teroristické skupiny Islámský stát (IS) abú Ibráhím Hášimí Kurajší

Lídr teroristické skupiny Islámský stát (IS) abú Ibráhím Hášimí Kurajší | Zdroj: EYEPRESS via Reuters Connect

Všichni Američané se z operace podle Bidena vrátili v pořádku. Prezident hodlá o akci později ve čtvrtek promluvit k Američanům.

NEW: Biden confirms the US has "taken off the battlefield" the leader of ISIS last night in a commando raid in Syria.

13:53 – 03. 02. 2022

6 10

Jeden z místních obyvatel vypověděl, že při útoku přišlo o život nejméně 12 lidí. Jde o hustě obydlenou oblast, kde žijí desetitisíce Syřanů, jež z domova vyhnala občanská válka.

O tom, že by při útoku přišel o život údajný džihádista, nejsou informace, uvádí Reuters, ale místní lidé uvedli, že bylo slyšet hlasitou střelbu.

K případu se nevyjádřilo ani americké ministerstvo zahraničí, ani mluvčí koaličních jednotek v severní Sýrii.

Islámský stát zůstává ‚všudypřítomnou hrozbou‘. Posiluje hlavně v částech Afriky, obětí útoků přibývá

Číst článek

Charles Lister, analytik washingtonského Blízkovýchodního institutu, řekl, že „to vypadá na největší operaci“ od útoku proti abú Bakrovi Bagdádímu. Vůdce teroristické organizace Islámský stát zemřel při zásahu speciálního amerického komanda v severovýchodní Sýrii v říjnu 2019.

Místní obyvatelé a zdroje z řad povstalců uvedli, že u města Atma v provincii Idlib přistálo několik vrtulníků a že v blízkosti domu, kde žije džihádista z ciziny, byly slyšet výbuchy. Tato oblast je poslední velkou enklávou ovládanou povstalci bojujícími proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Po útoku nad místem zůstaly blíže neurčené průzkumné letouny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme