Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Německa v reakci na ukrajinskou krizi dorazily první americké vojenské posily

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

První američtí vojáci, kteří mají posílit spojence z NATO ve východní Evropě a v Německu v reakci na posilování ruské vojenské přítomnosti u hranic s Ukrajinou, dnes dorazili do Německa. Informovalo o tom podle agentury Reuters evropské velení armády USA.

"Vojáci z 18. výsadkového sboru dnes přijeli do Wiesbadenu," uvedlo velení v prohlášení. Tyto posily mají v Německu zřídit velitelství na podporu 1700 výsadkářů, kteří mají být vysláni do Polska.

Ve středu americký prezident Joe Biden nařídil vyslat téměř 3000 vojáků do Polska a Rumunska, aby bránili případnému přelévání ukrajinské krize jinam do východní Evropy.

Podle Pentagonu má být přibližně tisícovka vojáků ze základny v německém Vilsecku vyslána do Rumunska a přibližně 1700 vojáků, převážně z 82. výsadkové divize, se přesune z amerického Fort Braggu do Polska. Kromě toho má být dalších 300 vojáků z Fort Braggu v Severní Karolíně přemístěno do Německa.

Bílý dům dnes potvrdil, že prezident Biden hodlá příští týden s německým kancléřem Olafem Scholzem hovořit o společných snahách odradit Rusko od další agrese vůči Ukrajině.

Témata:  Německo U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. května 2024 16:12

Ukrajina přešla v Charkovské oblasti do protiútoku

Ukrajinské ozbrojené síly zastavily postup ruské pozemní ofenzívy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny a nyní přešly do protiútoku, oznámila v pátek ukrajinská armáda podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy