Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Druhá poctivě vydřená výhra. Češky si poradily se Švédkami díky dvougólové Vanišové

Po úvodním vítězství nad Čínou přidaly další tři body do tabulky a hlavní cíl, postoupit do vyřazovacích bojů, mají zase blíž. České hokejistky přetlačily soupeřky ze Švédska 3:1 a se šesti body se dotáhly v základní skupině na vedoucí Japonky. Hráčkou utkání byla Tereza Vanišová, autorka dvou branek.

Vanišová se nejprve prosadila po tvrdém průniku do švédského brankoviště na konci první třetiny a po velkém tlaku zužitkovala herní i střeleckou převahu českého týmu, když byl počet pokusů v předchozím průběhu v poměru 15:0. V závěru pak přidala za těsného stavu ze sólového úniku pojistku na důležité vítězství, po kterém se Češky výrazně přiblížily k postupu do play-off.

Druhou českou střelkyní byla Klára Hymlárová, jež skórovala dokonce ve vlastním oslabení a zvyšovala také ze sóla na 2:0. Češky se pak sice musely nakonec o výsledek strachovat po snížení Emmy Murénové, která se prosadila chytrou tečí na konci druhé části, ale podobně jako začátek zápasu se také závěr utkání odehrál v režii svěřenkyň trenéra Tomáše Paciny.

"Myslím si, že to nebyl špatný zápas, ale určitě musíme proměňovat víc šancí. Měly jsme jich spoustu a koncovka není ideální. Jsou to těsné výsledky na to, jak jsme Švédsko přehrávaly. Snad to zlepšíme do dalších zápasů. Jsem ráda, že se mi podařilo dát dva góly a pomoct k výhře. Po gólu na 2:1 jsme trošičku znervózněly, ale třetí nás zase uklidnil," hodnotila Vanišová.

"Bylo to nahoru dolů. Rozhodlo, že jsme si hlídaly, co jsme měly. Byly jsme soustředěné a v klidu celou dobu a tím jsme si to uhrály. Všechno je o trpělivosti. Na té jsme za poslední dva roky zapracovaly slušně. Víme, že když se nám nedaří dát gól a máme hodně střel, tak stále zůstáváme klidné hlavou, soustředěné. Víme, že to tam padne. A taky že padlo," dodala brankářka Klára Peslarová.

Třetí zápas ve skupině B čeká reprezentantky v pondělí od 9:40 SEČ s Dánkami, které v sobotu prohrály s Japonkami 2:6 a po dvou utkáních nemají ani bod.

Velký tlak na začátku přinesl vedení, které si Češky pohlídaly

Češky v úvodním dějství naprosto dominovaly. Brzy měla dvě velké šance Přibylová. Už na konci druhé minuty dorážela z úhlu do prázdné branky, ale gólmanka Söderbergová zasáhla patkou hole a naplno odstartovala velký souboj, který sváděla s českými hokejistkami po celé utkání.

Přibylovou vychytala po chvilce i podruhé. V první přesilovce pálila bez přípravy z kruhu Vanišová, jenže Söderbergová vytáhla další vynikající zákrok. Jen trochu více štěstí scházelo k otevření skóre Pejšové.

V 16. minutě pálila nebezpečně Mills, prosadila se však až v 19. minutě po odvážném průniku Vanišová. Ještě do přestávky mohla vyrovnat v přesilovce Ljungblomová. Z úhlu trefila tyčku, od níž se puk odrazil do Peslarové a pak mimo branku. Úvodní dvacetiminutovka skončila na střely 25:5.

Jenže od druhé třetiny začínaly být výrazně nebezpečnější i Švédky. Souboje tváří v tvář se švédskou brankářkou prohrály Přibylová a Lásková. Až na konci 34. minuty uspěla Hymlárová. Povedlo se jí to v oslabení po zakončení mezi betony. Švédky však stihly 44 sekund před přestávkou kontrovat, když se prosadila Murénová.

Zápas tak byl znovu na vážkách. V 51. minutě mohly Švédky nejprve vyrovnat, na druhé straně Vanišová zazvonila na tyčku. Dočkala se ale až na začátku 55. minuty, kdy vybojovala kotouč a parádní kličkou do bekhendu zvýšila na 3:1. Na výsledku už pak nic nezměnila ani 100 sekund dlouhá přesilovka Švédek, kterou umocnily odvoláním Söderbergové.

Hokej - ženy:

ČR - Švédsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 19. Vanišová, 34. Hymlárová, 55. Vanišová - 40. Murénová (Johanssonová, Adolfssonová). Rozhodčí: Lieffersová, Manthaová (obě Kan.) - Mochová (Rus.), Spresserová (USA). Vyloučení: 6:4. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 438 (omezený počet).

Sestava ČR: Peslarová - Lásková, Pejšová, Kolowratová, Čajanová, Horálková, Tejralová, Radová - Vanišová, Mrázová, Mlýnková - Neubauerová, Pejzlová, Křížová - Přibylová, Mills, Hymlárová - Pátková, Serdar, Bukolská - Lédlová. Trenér: Tomáš Pacina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články