Trinity Bank v tichosti vydává akcie za stamiliony. Na burzu vstupovat nebude

Finančník Radomír Lapčík, spolumajitel a zakladatel Trinity Bank

Finančník Radomír Lapčík, spolumajitel a zakladatel Trinity Bank Zdroj: Michaela Szkanderová

Domácím drobným střadatelům se brzy rozroste nabídka akciových investic. Nabídnout své akcie se chystá domácí Trinity Bank, která si tak jde až pro téměř 640 milionů korun. Zároveň hodlá novým investorům nabídnout až tři sta tisíc již vydaných akcií vykoupených od stávajících podílníků. Důvodem je podle akciového prospektu byznysová expanze spojená s vyššími nároky na kapitál. Emise má ovšem drobný háček: akcie se zřejmě neobjeví na burze, tudíž vyvázat se z této investice bude složitější než u běžně veřejně obchodovaných titulů. 

„Důvodem sestavení prospektu je veřejná nabídka akcií, která umožní zvýšení regulatorního kapitálu emitenta, a tím jeho další růst a rozvoj, jelikož neustále roste jak jeho bilanční suma, tak úvěrové portfolio,“ uvádí akciový prospekt Trinity Bank. „Předpokládané výnosy z úpisu akcií ve výši 640 milionů použije emitent k navýšení kmenového kapitálu pro další růst úvěrového portfolia a dalších aktiv. Pro úplnost emitent uvádí, že čistou částku výnosů z úpisu takzvaných bonusových akcií odhaduje na 639,25 milionu korun,“ informuje prospekt. 

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Emisi počátkem února povolila Česká národní banka, celkově Trinity Bank hodlá investorům nabídnout 940 tisíc nových či stávajících akcií, které ovšem nebudou mít přímo určenou jmenovitou hodnotu. Tržní cenu má suplovat účetní podíl vlastního kapitálu banky na jednu akcii. Ten podle posledních dostupných výkazů banky činil 2,43 miliardy korun.

„Pro potenciálního zájemce z řad drobných investorů či minoritních akcionářů je investice velmi riziková, protože neexistuje sekundární trh ani jakýkoli plán zpětného odkupu, jen vágní nabídka transakcí organizovaných přímo Trinity Bank,“ uvádí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Fakt, že akcie nebude oceněna na základě nabídky a poptávky trhu, jí podstatně ubírá na atraktivitě.

Zakladatel banky Radomír Lapčík už loni v zimě zmiňoval, že Trinity Bank se může zhruba v ročním horizontu ocitnout na burze. Zároveň se loni v létě pokusil vložit svou skupinu SAB Finance do Trinity Bank, čímž by v bance, kde měl dosud jen bezmála desetinový podíl, získal majoritu. Někteří analytici tak nevylučují, že akciová emise může mít obdobnou motivaci, a většina nových akcií by tak mohla skončit v jeho rukou.

„Hovoří pro to více věcí. Zvláštní je, že Trinity Bank chystanou akciovou emisi nijak marketingově nepodpořila. Nabízí se tak i hypotéza, zda důvodem vydání akcií nemůže být významný posun v akcionářské struktuře banky směrem k panu Lapčíkovi, který ambici kontrolovat banku evidentně měl,“ uvádí pro deník E15 zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. 

Obecně však analytici bankovní akcie spíše favorizují, a to díky rychlému růstu úrokových sazeb České národní banky, v zahraničí pak zejména díky očekávanému utahování politiky americké centrální banky Fed.

„Investoři by měli obecně hledat hodnotové akcie, které nabízejí zajímavou dividendu. Atraktivní mohou být v tomto smyslu například akcie bank a platebních institucí,“ soudí analytik společnosti Colosseum Petr Lajsek. 

Trinity Bank patří mezi menší české bankovní domy, loni za první tři čtvrtletí vydělala před zdaněním 149 milionů korun, dvojnásobek zisku za celý rok 2020. Zisky podle zakladatele banky Radomíra Lapčíka rostly ruku v ruce se sílícím úvěrovým byznysem, který banka dokáže pokrýt i díky rostoucím vkladům obyvatelstva.

Úvěrové portfolio banky tak například loni od ledna do září narostlo o 41 procent na téměř devět miliard korun. Bilanční suma pak vzrostla ve srovnání se třetím čtvrtletím 2020 skoro o desetinu na 19,2 miliardy korun.