Gazprom si neobjednal kapacitu plynovodu Jamal na další měsíce. Více než měsíc je v něm obrácený tok

Ruský plynárenský monopol Gazprom si nerezervoval kapacitu pro vývoz plynu do Evropy plynovodem Jamal pro druhé a třetí čtvrtletí. Ukázaly to výsledky pondělní aukce, na které upozornila agentura Reuters. Tok plynu plynovodem je stále obrácen na východ.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský plynovod Jamal

Ruský plynovod Jamal | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Současné vysoké ceny plynu odrazují od okamžitých nákupů plynu z Ruska. Zájemci místo toho využívají uskladněný plyn v Evropě, kde ovšem už úroveň zásob klesla pod pětiletý průměr.

Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal se zastavily, tok se poté otočil

Číst článek

Úsek plynovodu Jamal mezi Polskem a Německem je od 21. prosince obrácen směrem na východ. Když plynovod obrátil směr toku, ceny plynu stouply až na rekordních 184,95 eura (4480 Kč) za megawatthodinu (MWh). V pondělí velkoobchodní cena plynu klesla o 2,9 procenta na 78,25 eura za MWh.

Gazprom si může rezervovat kapacitu plynovodu Jamal v Evropě směrem na západ při denních, měsíčních a čtvrtletních aukcích.

Západ obvinil Rusko, že nevyužívá plynovod, protože tak chce vyvinout tlak na regulační orgány v Evropské unii a Německu, aby schválily nový plynovod Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem přes Baltské moře.

Rusko to popírá a tvrdí, že dlouhodobé smlouvy plní v plném rozsahu a plynovod nevyužívá, protože nemá dostatek objednávek.

Gazprom si také pro druhé čtvrtletí nezarezervoval tranzitní kapacitu pro vývoz přes přechody na Ukrajinu ani kapacitu přes propojovací bod Velké Kapušany na slovensko-ukrajinské hranici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme