Evropská komise odmítla sankcionovat Česko kvůli žádosti o dotace firmě Fatra

Evropská komise (EK) odmítla sankcionovat Česko kvůli žádosti o proplacení dotace firmě Fatra z koncernu Agrofert. K udělení pokuty přitom Brusel vyzvalo ministerstvo průmyslu a obchodu s cílem získat rozhodnutí napadnutelné u Soudního dvora Evropské unie.

EK místo toho v případě Fatry pouze pozastavila průběžné platby, což snahu českého státu o soudní přezkum komplikuje. O rozhodnutí komise dnes informoval server iROZHLAS.cz. Brusel odmítá dotaci pro Fatru proplatit kvůli výsledkům auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), do jehož svěřenského fondu plastikářská firma patří.

EK zamítla žádost o proplacení 547.000 Kč pro Fatru z unijních peněz loni v létě. České úřady se pomocí žádosti snažily otestovat, zda Brusel peníze kvůli Babišovu střetu zájmu skutečně neproplatí, a získat rozhodnutí o zamítnutí platby napadnutelné u soudu.

Počátkem loňského listopadu ministerstvo průmyslu a obchodu řízené tehdy ještě Karlem Havlíčkem (ANO) zaslalo do Bruselu dopis, ve kterém vyzvalo EK k takzvané finanční opravě, tedy fakticky uložení pokuty. Komise však žádosti nevyhověla a koncem letošního ledna oznámila, že v případě Fatry pouze pozastavila průběžné platby, zjistil iROZHLAS.cz.

Podle serveru se tak Česku zkomplikovala snaha zažalovat EK kvůli neproplacení dotace. České úřady by sice mohly zažalovat i pozastavení platby, komise by ale mohla zahájit řízení o vyloučení dotace z unijního financování. Peníze na tento projekt by tak Česku úplně odebrala a mohla by zároveň požadovat přerušení soudního sporu do doby, než se vše definitivně vyřeší, uvádí web České rozhlasu s odvoláním na dříve zveřejněnou analýzu vypracovanou náměstkem ministerstva zahraničí Martinem Smolkem.

EK zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra ze svěřenského fondu bývalého premiéra Babiše kvůli tomu, že podle unijního auditu je Babiš ve střetu zájmů, protože ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Dotace ze strukturálních fondů EU v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu Agrofert od 1. září 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Babiš i koncern Agrofert, pod který Fatra spadá, střet zájmu odmítají.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) dotace

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy