Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst české ekonomiky letos zrychlí na 4,4 procenta, odhaduje Evropská komise

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Růst české ekonomiky letos proti loňsku na rozdíl od většiny ostatních zemí Evropské unie zrychlí. Vyplývá to z dnešní makroekonomické prognózy Evropské komise (EK), podle níž dosáhne letošní růst hrubého domácího produktu (HDP) 4,4 procenta. Loni podle komise české hospodářství vzrostlo o 3,3 procenta.

Na příští rok Brusel očekává růst české ekonomiky o 3,9 procenta. To je stejně jako letos nad odhadovaným průměrem celé evropské sedmadvacítky.

Komise nijak nezměnila svůj předchozí odhad letošního růstu z listopadu. Stejně jako loni, kdy se česká ekonomika vrátila k růstu po předloňském bezprecedentním poklesu způsobeném pandemií, bude letos hlavní hnací silou růstu spotřeba domácností. Tu podpoří nadále vysoká úroveň zaměstnanosti, která by i letos měla patřit k nejvyšším v EU.

Na spotřebě se ale patrně negativně projeví růst cen, zejména vyšší náklady domácností na platby za energie. Ty by se podle komise mohly začít stabilizovat ve druhé polovině roku. I tak ovšem průměrná celoroční inflace letos podle komise v České republice vzroste na 5,8 procenta z loňských 3,3 procenta a výrazně převýší odhadovaný letošní unijní průměr 3,9 procenta.

Česká národní banka (ČNB) minulý týden zhoršila odhad vývoje ekonomiky na letošní i příští rok. Letos čeká růst o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. V listopadové prognóze počítala na letošní rok s růstem o 3,5 procenta a na příští rok o 3,8 procenta.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

10. května 2024 12:22

9. května 2024 12:38

Dovolená s celou rodinou: Vyplatí se více celoroční nebo jednorázové cestovní pojištění?

Při plánování dovolené stojí rodiny před řadou důležitých rozhodnutí, od výběru destinace až po optimalizaci rozpočtu, aby si dovolenou užily co nejvíce. Často však může dojít k opomenutí důležitého aspektu – cestovního pojištění. Zanedbání pojištění s sebou nese značná rizika, zatímco pečlivý výběr může přinést významné úspory.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Udeří za oceánem druhá inflační vlna? Investoři musí být ostražití

KOMENTÁŘ Michala Valentíka: Akciové trhy rostou s drobnými výkyvy od podzimu minulého roku. Růst je významně podporován očekáváním, že americká centrální banka změní svou dosavadní politiku a začne snižovat úrokové sazby, což bude pro akcie další výrazný růstový impuls. Je ale blízké snížení sazeb ze strany Fed jasná věc? Stále více to vypadá, že nikoliv.