Hřib v pondělí odletí do Kyjeva podpořit Ukrajinu proti Rusku

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v pondělí odletí na Ukrajinu, kde se v úterý setká společně s primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowským s kyjevským starostou Vitalijem Kličkem. Ukrajině vyjádří podporu a solidaritu ohledně situace na hranicích s Ruskem.

ČTK o tom informoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Účast na cestě primátorovi nabídla i opoziční ODS. Rusko přesunulo k ukrajinským hranicím vojenské jednotky, čímž vyvolalo obavy z ozbrojeného konfliktu. Rusko odmítá, že by se chystalo sousední zemi napadnout.

Praha je spolu s Budapeští, Bratislavou a Varšavou součástí takzvaného Paktu svobodných měst, který metropole zemí visegrádské skupiny založily v roce 2019. Hřib se svým varšavským protějškem se na Ukrajinu vydají jako reprezentanti tohoto společenství, které si vedle spolupráce v bydlení nebo ohledně klimatických změn klade za cíl ochraňovat a prosazovat svobodu, lidskou důstojnost, demokracii a právní stát. Od jeho vzniku se podle magistrátu do paktu připojilo dalších více než 20 měst z Evropy i mimo ni.

"Je zcela namístě, aby Praha a další členové Paktu svobodných měst vyjádřili hlavnímu městu Ukrajiny a jeho obyvatelům v těchto těžkých časech podporu," uvedl Hřib. Dodal, že města hrají při řešení globálních problémů zásadní roli a Kyjev musí zůstat svobodnou metropolí a baštou demokracie v regionu. Prahu a další města spojené v paktu podle něj s ukrajinskou metropolí spojují stejné hodnoty a cíle a jsou také domovem mnoha ukrajinských krajanů. V Praze jich podle údajů ministerstva vnitra žije asi 70.000.

Delegace na Ukrajinu se chce zúčastnit i opoziční ODS, předseda jejího zastupitelského klubu Zdeněk Zajíček to dnes podle mluvčí pražské organizace strany Lenky Mottlové nabídl primátorovi. "Ačkoliv můžeme mít na směřování, rozvoj a řízení našeho hlavního města rozdílné názory, jsou témata, kde cítíme morální odpovědnost aktivního vyjádření podpory a spolupráce," uvedla. Dodala, že strana by si náklady na cestu svého zástupce uhradila sama.

Česká republika darovala Ukrajině 4000 dělostřeleckých granátů asi za 37 milionů korun. Začátkem tohoto týdne také zemi navštívil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků, čímž vyvolalo obavy Západu, že se připravuje na vojenskou akci na Ukrajině. Moskva to odmítá a tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme Ukrajinu za člena, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v blízkosti Ruska. NATO i Spojené státy tento požadavek Moskvy odmítají.

Krize na Ukrajině trvá od roku 2014, kdy byl dosavadní prezident Viktor Janukovyč po masových protestech a jejich brutálním potlačení donucen uprchnout ze země. V destabilizované zemi následně neoznačení vojáci obsadili poloostrov Krym, ruský prezident Vladimír Putin později přiznal, že šlo o ruské speciální jednotky. Po následném referendu Rusko Krym anektovalo. Na východě Ukrajiny poté proruští separatisti vyhlásili dva samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Dosud trvající konflikt si vyžádal tisíce životů. Ukrajina a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva popírá.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy