Při operaci proti šéfovi Islámského státu mohlo zemřít víc civilistů, přiznala americká armáda

Při operaci proti abú Ibráhímovi Hášimímu Kurajšímu, vůdci teroristické organizace Islámský stát, mohlo zemřít víc civilistů, než se dosud myslelo. Oznámila to americká armáda v přesném popisu sledu událostí z noci na 3. února. Původně se uvádělo, že o život přišlo 13 lidí včetně žen a dětí.

Washington/Damašek Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům, ve kterém se schovával abú Ibráhím Hášimí Kurajší, vůdci teroristické organizace Islámský stát

Dům, ve kterém se schovával abú Ibráhím Hášimí Kurajší, vůdci teroristické organizace Islámský stát | Foto: Department of Defense | Zdroj: Reuters

Armáda si není jistá tím, zda bombu, která explodovala ve vyšším patře domu, aktivoval sám Kurajší, což krátce po akci Washington tvrdil. Jisté ale je, že ji odpálil někdo v domě v patře, kde Kurajší žil s rodinou.

Válka v Sýrii trvá už jedenáct let. Ukončit ji nechce, nebo nemůže ani režim Bašára Asada

Číst článek

Americký prezident Joe Biden po operaci sdělil, že Kurajší bombou zabil sebe, svou ženu a děti.

Dva zástupci armády řekli ve čtvrtek před novináři, že třetí patro domu ve vesnici Atma bylo plné výbušnin a že je pravděpodobné, že je odpálil Kurajší.

Armáda nevylučuje, že poblíž byly i další jeho ženy a že zemřely také. Exploze vymrštila „mnoho těl“ mimo dům, kde je zasypaly trosky, citovala zdroje agentura AP. Armáda si je jistá, že Kurajší a jeho příbuzní jsou po smrti, ale nemůže vyloučit, že na místě zůstalo více těl, jež vojáci neviděli.

AP píše, že Bidenova administrativa i Pentagon čelí kritice za to, že nedokáže zabránit civilním obětem, a připomíná i loňský srpnový teroristický útok v Kábulu.

Lídr teroristické skupiny Islámský stát (IS) abú Ibráhím Hášimí Kurajší | Zdroj: EYEPRESS via Reuters Connect

Obyvatelé syrské vesnice v Idlibu, kde Kurajší žil, vypověděli, že viděli kolem domu části lidských těl. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že při operaci zahynulo 13 lidí, přičemž nevyjasnila, kolik členů Kurajšího rodiny bylo mezi nimi.

Dva armádní představitelé, kteří o operaci hovořili s novináři pod podmínkou zachování anonymity, řekli, že armáda nemá k dispozici video zachycující explozi domu nebo snahu evakuovat z něj civilisty. Ví se pouze, že v prvním patře byla rodina se čtyřmi dětmi, která na výzvu vojáků a jejich tlumočníků dům opustila včas.

Mrtvý kojenec

Když odešli, ozval se ve třetím patře výbuch. Podle armády ho nemohly způsobit jenom výbušniny používané ve vestách sebevražedných atentátníků, protože byl silnější. Ve vestách bývají dva až pět kilogramů výbušnin.

Ve druhém patře domu byl Kurajšího pobočník, jeho žena a nejméně pět dětí. Dospělí začali na vojáky střílet předtím, než Američané začali vstupovat do domu. V přestřelce vojáci dospělé zabili a děti vyvedli ven.

V syrské věznici jsou zabarikádovaní džihádisté. Kurdským silám vzdorují už týden

Číst článek

Na místě se ale našlo tělo mrtvého kojence a podle výpovědi armádních zástupců není jasné, jak zemřel. Tělo neneslo známky zásahu střelbou, ale dítě mohla zabít tlaková vlna z výbuchu v patře nad ním.

K domu se také přiblížili dva radikálové s automatickými zbraněmi, Američané je zastřelili. Na místě bylo i několik ozbrojených civilistů, ale na ty vojáci nestříleli, protože je neohrožovali.

Podle citovaných zdrojů chtěli vojáci Kurajšího zadržet živého a předat ho vládě jiné země.

Kurajší vedl Islámský stát od roku 2019, kdy byl zabit při podobné americké operaci jeho předchůdce abú Bakr Bagdádí. Operace proti Kurajšímu se plánovala od loňského podzimu, kdy Američané zjistili, kde nový vůdce Islámského státu žije.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme