Sparta ve šlágru 21. ligového kola hostí Plzeň, Slavia hraje na Slovácku

ČTK ČTK
11. 2. 2022 16:33
Nedělní souboj fotbalistů třetí Sparty s vedoucí Plzní bude vrcholem 21. ligového kola. Druhá Slavia ve stejný den hraje na Slovácku.
Jakub Pešek slaví branku v pohárovém derby se Slavií
Jakub Pešek slaví branku v pohárovém derby se Slavií | Foto: ČTK

Obhájci titulu v Uherském Hradišti chtějí částečně odčinit minulou senzační porážku 0:1 s poslední Karvinou a středeční prohrané derby se Spartou ve čtvrtfinále domácího poháru (0:2). Pardubice kvůli střevní viróze v týmu vynechají i druhý zápas jarní části a v sobotu nenastoupí v Liberci.

Sparta si spravila chuť po remíze 0:0 v Českých Budějovicích a obhájce trofeje Slavii vyřadila i v sestavě s několika mladíky. "Vyhrát s tak těžkým a kvalitním soupeřem je pro nás hodně povzbuzující. Zápasů s takovou kvalitou ale potřebujeme odehrát víc. Teď je pro nás důležité, abychom zvládli zápas s Plzní a přiblížili se více ke špičce. Je to pro nás hodně důležitý zápas," řekl sparťanský trenér Pavel Vrba, který v minulosti vedl Viktorii.

Plzeň má se Spartou výtečnou bilanci. Z posledních sedmi ligových zápasů hned šestkrát zvítězila včetně podzimního triumfu 3:2. "Sparta dlouhodobě ukazuje obrovskou sílu v domácích zápasech. O to to pro nás bude složitější. Jsme teď v příjemnější situaci, protože máme na Spartu čtyři body náskok. Nic to ale nemění na tom, že budeme chtít uspět," uvedl plzeňský kouč Michal Bílek, jenž dříve trénoval letenský tým a stejně jako Vrba i českou reprezentaci.

Páté Slovácko minulé kolo nehrálo s Pardubicemi, ale ve středu postoupilo do semifinále MOL Cupu, když v Olomouci zvítězilo po penaltovém rozstřelu. Slavia, která ztrácí na Plzeň dva body, vyhrála 11 z posledních 13 vzájemných ligových soubojů.

"Bude to další těžký zápas. Na Slovácku se nehraje dobře. Víme, že to bude zase tvrdé a soubojové utkání. My musíme mít v soubojích navrch, jít do zápasu tak, aby každý podal stoprocentní a agresivní výkon. Musíme zlepšit hru do plných okolo vápna, abychom si vytvářeli šance a dali gól," prohlásil slávistický záložník Tomáš Holeš.

Desátá Olomouc v dalším nedělním utkání hostí šestou Mladou Boleslav. Obě mužstva shodně prohrála tři z posledních čtyř kol. Sigma dokázala Středočechy porazit v jediném z posledních šesti ligových zápasů.

O víkendu ještě bude na stadionech maximálně tisícovka diváků, od příštího kola ale po rozvolnění opatření proti koronaviru mohou být hlediště zaplněna více než z poloviny.

Jak to vidí bookmakeři

"Šlágr kola obstará na Letné duel mezi třetí Spartou a vedoucí Plzní. Vzájemný zápas může hodně napovědět směrem k boji o titul. Pokud by vyhráli hosté, zvýšili by Západočeši náskok na sedm bodů, což by mohl být rozhodující okamžik, který by vyřadil Spartu ze hry. Domácí jsou tak každopádně pod tlakem, do utkání jdou navíc po středečním derby na Slavii (2:0) ve kterém sice zvítězili, ale hrála většina opor v čele s Hložkem, Čelůstkou, Peškem nebo Krejčím. Plzeň se naopak po minulém kole posunula na čelo tabulky a celý týden se mohla v klidu připravovat na klíčový duel. Výhru Plzně v kurzu 3,8 očekává 10 % sázkařů, 12 % tuší remízu za 3,65, 78 % tiketů pak obsahuje vítězství Sparty", říká expert Fortuny Roman Kovařík.

"Osobně se kloním k remíze, přeci jen Plzeň inkasovala v sezóně nejmenší počet branek ze všech, defenziva Sparty je naopak schopná vytvořit chyby, přestože v posledních dvou soutěžních duelech neinkasovala. Plzeň má sílu na krajích hřiště, rychlost křídel by měla dělat potíže domácí defenzivě. Sparta na druhou stranu v domácím prostředí body příliš nerozdává, očekávat tak lze vyrovnaný duel a boj o každý metr hřiště," dodává expert Fortuny.

"Největšími adepty na vstřelenou branku v utkání jsou domácí diamant Adam Hložek v kurzu 2,6 a Tomáš Chorý z Plzně v kurzu 3:1, který rozhodl v minulém kole duel s Hradcem (1:0) a měl by dostat přednost před nejlepším ligovým střelcem Beauguelem, který není stále zcela fit. Špatnou volbou nemusí být ani Ladislav Krejčí mladší v kurzu 5:1, který je v posledních dvou letech hodně gólový, výbornou orientaci ve vápně a důraz ukázal i ve středečním derby. V jeho případě je ale hodně důležité, jestli bude hrát na stoperu, nebo na postu šestky," uzavírá Roman Kovařík z Fortuny.

 

Právě se děje

Další zprávy