Ukrajinci prchají podle CNN z Kyjeva do Lvova. Hlavní město může být cílem Rusů, bojí se

Ukrajinský Lvov

Ukrajinci prchají z Kyjeva do Lvova

Někteří občané Kyjeva se podle americké CNN narychlo stěhují do Lvova, který leží na západě Ukrajiny. Lidé se totiž obávají, že pokud Rusko skutečně zaútočí, může být hlavní město primárním terčem invaze.

Kyjev a Lvov dělí 600 kilometrů. Přesně takovou vzdálenost musely pokořit některé rodiny z hlavního města Ukrajiny, které se obávají ruské invaze a proto se rozhodly hledat útočiště v městě a kulturním centru na západě země.

Americké zpravodajské služby se obávají, že pokud se Rusko rozhodne zaútočit, může se stát Kyjev hlavním cílem invaze.

„Kyjev mohou také zasáhnout rakety, mohou také cílit na továrny či elektrárny,“ obává se Dmytro Kolesnyk, který se proto raději usídlil do Lvova. „Lvov je živoucí historické město poblíž Polska, Slovenska a zbytku Evropy. Kvůli Rusku je to také útočiště ukrajinských uprchlíků, kteří sem prchají nejen kvůli současné krizi,“ popsal ze Lvova reportér CNN Michael Holmes.

Utečenci se uchylují do města na západě Ukrajiny z preventivních důvodů. Ruskou invazi si většina z nich stále příliš nepřipouští. Za hranicemi země se přitom podle USA sešikovalo už 190 tisíc ruských vojáků.

Na kompletní výpovědi lidí, kteří prchají z Kyjeva, se podívejte v přeloženém videu americké CNN výše.

Tagy: