Čapí hnízdo se pro Babiše mění v noční můru

Jedna věc byla na přístupu Andreje Babiše (ANO) ke kauze Čapí hnízdo přece jen sympatická: že v minulosti souhlasil se svým vydáním k trestnímu stíhání. V roce 2017 dokonce sebevědomě vyzval poslance: „Já vás žádám o zbavení imunity, aby pravda vyšla najevo.“

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš představil stínovou vládu hnutí ANO

Andrej Babiš představil stínovou vládu hnutí ANO | Foto: Michal Turek | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Babiš tak – asi spíše bezděky – přitakal zásadě, že poslanecká imunita má být využívána v záležitostech, které se bezprostředně týkají politické činnosti. To určitě není případ Čapího hnízda, ve kterém jde o podezření z padesátimilionového dotačního podvodu – toho se měl Babiš dopustit jako byznysmen.

Babišova otočka

Nyní ale, kdy se blíží už třetí hlasování sněmovny o jeho vydání k trestnímu stíhání, je to dost jinak s Babišovou touhou po vyjevení pravdy.

Expremiér rozeslal zákonodárcům čtyřstránkový dopis, ve kterém je mimo jiné přesvědčuje o tom, že na základě policejní žádosti nemohou „kvalifikovaně posoudit, zda tam uvedená podezření jsou důvodná a průkazná“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Leschtina: Čapí hnízdo se pro Babiše mění v noční můru

Přitom Andrej Babiš i jeho právníci dobře vědí, že zákonodárci nemají co posuzovat průkaznost jakýchkoliv podezření. Ale jen umožnit, aby tak mohli u člena Parlamentu činit vyšetřovatelé nebo soudy.

Proč ale Babiš otočil a najednou nechce být zbaven imunity?

Tak předně není ve vládě, ale v opozici. Jako premiér mohl žít v představách, že jeho postavení nejmocnějšího muže v zemi mu umožní ať již přímo, nebo nepřímo ovlivňovat průběh kauzy. A že nebyl až tak daleko od reality, svědčí už šest let se táhnoucí vyšetřování, ke kterému patřily i nevyzpytatelné kotrmelce či neobhajitelné prodlevy dozorujícího státního zástupce.

Ještě před parlamentními volbami Babiš asi příliš nepochyboval o tom, že zůstane ve Strakově akademii i po sečtení výsledků. Teď přišlo vystřízlivění a s ním asi i noční můra zvěstující, že skutečně může být rychle pohnán před soud.

Nové důkazy

Babišovy obavy mohl přiživit i web Neovlivní, který napsal, že státní zástupce Jaroslav Šaroch už informoval své nadřízené, že pokud Parlament zbaví Andreje Babiše imunity, je připravený ho poslat před soud. A to už v řádu několika týdnů.

Stejný web také loni v červnu přinesl zprávu, že Šaroch už má v rukou všechny potřebné důkazy a že „důkazní situace se v posledních měsících vyšetřování změnila v Babišův neprospěch“. Podle webu měli upřesnit své dřívější výpovědi pracovníci britské banky HSBC. A to tak, že potvrdili hodnověrnost dokumentů, ve kterých manažeři Agrofertu v žádosti o stamilionovou půjčku pro farmu Čapí hnízdo uvedli jako jejího vlastníka Babišův holding.

Jestliže se tyto informace potvrdí a Andrej Babiš stane před soudní stolicí, tak to bude tvrdá rána pro jeho plány na podzimní prezidentskou kandidaturu. Do prezidentských voleb zbývá ještě dost dlouhá doba a klidně by se mohlo stát, že začátek soudního procesu se sejde s vrcholící volební kampaní.

Babiš píše poslancům, aby zvážili jeho vydání v kauze Čapí hnízdo. Rozhodovat bude sněmovna

Číst článek

Ale hlavně si představme tu mizérii a ostudu pro stát, pokud by se o nejprestižnější funkci v zemi ucházel kandidát, který má na krku soud. A přesvědčoval by veřejnost, že tak nečiní hlavně proto, aby unikl hrozícímu žaláři.

Tváří v tvář takovým chmurným vyhlídkám jen vyniká selhání lidí zodpovědných za vyšetřování a dohled nad kauzou Čapí hnízdo, kteří ji nedokázali nebo nenašli odvahu rychleji posouvat k jasnému rozuzlení.

Autor je publicista.

Jiří Leschtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme