Jak uškodit Rusku, ale ne Evropě. Západ ladí sankce proti Kremlu, co je ve hře?

Západ se ještě před ruskou invazí na Ukrajinu oháněl tím, že má připravený balíček sankcí, které Rusko citelně zasáhnou. O podobě sankcí v současností jednají USA, Británie i Evropská unie. Jaké sankce se zmiňují nejčastěji? A co by Rusku nejvíce uškodilo?

Evropa je ekonomicky závislá na Rusku a Rusko je závislé na Evropě. Jenže z Moskvy je teď nepřítel číslo jedna a západní mocnosti musejí v politické schizofrenii formulovat takové sankce, které citelně zasáhnou Rusko, ale zároveň ekonomicky neodrovnají samotnou Evropu.

Ve hře je hned několik druhů sankcí – od těch lehčích, které jsou nejpravděpodobnější, až po ty tvrdé, které by citelně zasáhly ruskou ekonomiku. Recipročně by ale trpěla také Evropa.

Evropské banky jsou napojené na Rusko

„Evropa je s Ruskem finančně propojená. Rakouské, maďarské, francouzské i italské banky mají silné přímé či nepřímé angažmá v Rusku,“ popsal propojení jednoho ze sektorů ekonomiky pro CNN Prima NEWS expert Lukáš Kovanda. „Je obecně těžké udeřit Rusko citelnými sankcemi, aniž by došlo k poškození Západu a především Evropy,“ dodal.

Jako první dost možná přijdou na přetřes lehké ekonomické sankce. Mezi takové se mohou řadit například opatření, na základě kterých ruské banky přijdou v určité formě o přístup k evropským penězům. Mimoto je možné některým vlivným lidem ruské politiky a byznysu zakázat cestování do Evropské unie. V konečném součtu je pak na stole uvalení embarga na určitý druh ruského zboží.

Podle odborníků jsou ale takové sankce příliš mírné a neodradily by Rusko od případné eskalace napětí. Diskuze proto může přejít k tvrdším sankcím, při kterých ale budou tratit i státy unie. Mezi takové patří například zastavení projektu plynovodu Nord Stream 2, za takové řešení už se postavilo Německo. Plynovod vede zemní plyn z dalekého Ruska přes Balt do Německa a je pro Moskvu výhodný, jelikož obchází Ukrajinu.

Ropa není argument

Důležitým faktorem, který ovlivňuje ekonomickou situaci v Rusku, je ropa. Jenže současné napětí a vysoká cena černého zlata Moskvě naopak prospívá, jelikož ropu ve velkém vyváží. Kremlu naopak lámou vaz chvíle, kdy je ropa extrémně levná. V tomto ohledu je tak složité přispěchat s nějakými sankcemi.

Nejtvrdší možnou sankcí, která je ve hře, tak zůstává odstřižení Ruska od mezinárodního platebního systému. V takovém případě se pochopitelně obchodní toky poškodí oboustranně a ekonomicky ztratí také Evropa. Je proto otázkou, zda Západ najde k takovému razantnímu kroku odvahu. Zatím to tak nevypadá.

Tagy: