Zelenskyj: Putin odsouhlasil ofenzivu proti Ukrajině. Mohl by to být začátek velké války

Napětí na Ukrajině stoupá. Země zavedla výjimečný stav

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že šéf Kremlu Vladimir Putin dal souhlas k ofenzivě proti Ukrajině. Zároveň Zelenskyj v několikaminutovém prohlášení zveřejněném na platformě Telegram ve středu večer řekl, že Putin neodpověděl na jeho pozvánku k jednání.

Týdny trvající krize kolem Ukrajiny tento týden eskalovala poté, co Vladimir Putin uznal nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny a podepsal s nimi smlouvu o přátelství a vzájemné spolupráci. Lídři těchto území ho ve středu požádali, aby jim pomohl „odrazit agresi“ ze strany ukrajinské armády.

„Ve čtvrtek jsem inicioval telefonický rozhovor s prezidentem Ruské federace. Výsledkem je ticho. Ačkoliv by ticho mělo být v Donbasu,“ uvedl podle webu RBK Ukrajina Zelenskyj s odkazem na nedodržování klidu zbraní na východě země.

Odlišnost není důvod k válce

Zelenskyj v prohlášení mluvil ukrajinsky a rusky. Řekl, že u ukrajinských hranic je téměř 200 tisíc ruských vojáků. Na Ukrajině od čtvrtka platí nouzový stav.

Obrátil se také přímo na ruské občany a řekl, že Ukrajinci a Rusové jsou sice odlišní, což ale není důvod k válce. Poznamenal, že Ukrajina v ruských médiích a Ukrajina v reálném životě jsou dvě zcela odlišné země.

„Říkají vám, že jsme nacisté. Jak ale může národ, který položil více než osm milionů životů za porážku nacismu, podporovat nacismus? Jak mohu být nacistou? Řekněte to mému dědečkovi, který bojoval celou válku v sovětské pěchotě,“ řekl Zelenskyj. Odmítl také časté tvrzení ruské propagandy, že Ukrajinci nenávidí ruskou kulturu.

„Dělí nás více než dva tisíce kilometrů společné hranice. Podél ní stojí vaše jednotky, tedy téměř 200 tisíc vojáků a tisíce bojových vozidel. Vaše vedení schválilo jejich vkročení na území jiné země. A tento krok by mohl být začátkem velké války na evropském kontinentu. Celý svět mluví o tom, co se může stát ze dne na den,“ řekl Zelenskyj.

Východní média uvádějí, že Zelenského projev již nezněl tradičně dle jeho posledních projevů stylem „není důvod k panice, naši západní partneři pomohou“.  Zarudlé oči a unavený pohled ukrajinské hlavy státu vypovídaly o jediném – situace je velmi vážná a nemá smysl popírat možnost velké války.

Tagy:
válka Vladimir Putin zahraničí Ukrajina Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml