Sestřelili jsme pět letadel a helikoptéru, hlásí Ukrajina. Rusko má útočit i ve Lvovské oblasti

Charkov v plamenech

Sled událostí posledních hodin útoku na Ukrajinu

Agentura Reuters informuje s odvoláním na ukrajinské úřady také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny. Podrobnosti zatím nejsou k dispozici. Ukrajinská pohraniční stráž dříve uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Útok se podle ukrajinské ochrany hranic odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska, uvedla ráno ukrajinská pohraniční stráž. Hlásí útoky na pohraniční hlídky a kontrolní stanoviště s využitím dělostřelectva, těžké vojenské techniky i ručních zbraní. Útok se podle ukrajinské ochrany hranic odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana sestřelila na východě země pět ruských letadel a jednu helikoptéru. Kyjev nejprve informoval o sestřelení jednoho ruského letounu, což Moskva vzápětí podle agentury Ria Novosti popřela.

Kolem 5:00 hodin místního času napadly ruské jednotky hranici Ukrajiny, informuje ukrajinský server RBK Ukrajina s odvoláním na pohraničníky. Ruské jednotky podle něj podpořilo Bělorusko. Ostřelování bylo zaznamenáno v Luhanské, Sumské, Charkovské, Černihovské a Žytomrské oblasti, píše ukrajinský zpravodajský server s tím, že útok přišel rovněž z okupovaného Krymu. Informace o obětech z řad příslušníků pohraniční stráže se podle něj upřesňují.

Agentura Reuters informuje s odvoláním na ukrajinské úřady také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny. Podrobnosti zatím nejsou k dispozici.

Ruská vojska se rozmístila v Bělorusku, které je spojencem Moskvy, na dřívější společné vojenské cvičení. Po manévrech, které skončily 20. února, v zemi zůstala. Ukrajinská metropole Kyjev se nachází asi 75 kilometrů jižně od hranic s Běloruskem.

Ruské ministerstvo obrany mezitím podle ruských tiskových agentur uvedlo, že zlikvidovalo infrastrukturu na ukrajinských leteckých základnách a narušilo ukrajinskou protivzdušnou obranu. Resort zároveň popřel informaci ukrajinské armády o sestřelení jeho letounu nad územím Ukrajiny, Kyjev později oznámil sestřelení pěti ruských letadel a jednoho vrtulníku.

Tagy: