Do Kyjeva dorazily ruské sabotážní jednotky, řekl Zelenskyj. Ve městě byly zaznamenány exploze

V Kyjevě byly před čtvrtou hodinou ráno zaznamenány dvě exploze, uvedla agentura Reuters. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Kyjeva dorazily ruské sabotážní jednotky. Potvrdil to ve čtvrtek krátce před půlnocí. Nejkritičtější byla situace na jihu podél Dněpru, severně od přístavního města Chersonu. Ukrajinské úřady uvedly, že nad některými územími ztratily kontrolu. V obležení se ocitlo druhé největší město Charkov.

Aktualizováno Kyjev/Charkov/Mariupol (Aktualizováno: 4:54 25. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci v Charkově

Ukrajinští vojáci v Charkově | Foto: Antonio Bronic | Zdroj: Reuters

Agentura Reuters uvedla, že byly v Kyjevě v pátek před čtvrtou ráno zaznamenány dvě exploze. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka se jednalo o ruské střely s plochou dráhou letu či balistické rakety, informovala agentura Unian.

Podobné zvuky byly slyšet o den dříve, kdy podle ukrajinských představitelů ve čtvrtek pod palbou řízených střel ocitla vojenská základna v Brovary, městě nedaleko Kyjeva. Útok po sobě zanechal šest mrtvých, uvedla agentura Interfax-Ukrajina.

Ukrajinci jednu z ruských raket sestřelili, uvedla Ukrajinska pravda. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka se jednalo o letící objekt, který dopadl na obytnou budovu. Tu následně zachvátil požár. Podle agentury Reuters je možné, že se jednalo i o letoun. 

Raketový útok zasáhl i pohraniční stráž v Záporožské oblasti, píše agentura Reuters. V místě jsou podle stráže ztráty. Záporožská oblast nemá pozemní hranici s Ruskem, které ve čtvrtek zahájilo vojenskou operaci proti Ukrajině, ale nachází se na pobřeží Azovského moře, o které se sousedé dělí. 

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu ze tří směrů. Ruští vojáci podle informací agentur postupovali ze severu směrem na Kyjev, z východu přes Doněckou i Luhanskou oblast a Charkov a také z Krymu na jihu. Boje si vyžádaly život několik desítek vojáků patrně na obou stranách, počty padlých se ale nedají ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajina zůstala sama v boji proti ruské armádě, uvedl Zelenskyj ve svém nejnovějším videoprojevu. Řekl také, že nehodlá opustit Ukrajinu, ačkoliv jej a jeho rodinu považuje Rusko za prvořadý cíl. 

Do Kyjeva podle něj vstoupily sabotážní jednotky ruské armády, k nimž ale neposkytl bližší informace. Vyzval v této souvislosti obyvatele hlavního města, aby dodržovali zákaz nočního vycházení.

„Kdo je připraven s námi bojovat? Nikoho nevidím. Kdo je připraven poskytnout Ukrajině záruku členství v NATO? Všichni se bojí,“ citoval v pátek server RBK Ukrajina ze Zelenského videoprojevu.

Ukrajinské ztráty

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život 137 ukrajinských občanů, vojáků i civilistů. Dalších 316 Ukrajinců bylo zraněno. V projevu krátce před čtvrteční půlnocí to oznámil Zelenskyj. Ukrajina zůstala sama v boji proti ruské armádě, prohlásil. Opustit zemi nehodlá, ačkoliv jej Rusko prý považuje za prvořadý cíl.

„Dnes jsme bohužel přišli o 137 našich hrdinů, našich občanů,“ řekl Zelenskyj. Mezi oběťmi je podle něj i deset důstojníků. Zabiti byli v pátek podle prezidenta všichni příslušníci ukrajinské pohraničí stráže na Zmijím ostrově v Oděské oblasti.

Ukrajinská pohraniční stráž ve čtvrtek oznámila, že ostrov obsadili Rusové. Navzdory tvrzení Ruska, že útočí pouze na vojenské cíle, byly podle Zelenského zasaženy i civilní objekty. „Zabíjejí lidi a mění mírumilovná města na vojenské cíle. Je to odporné a nikdy to nebude odpuštěno,“ uvedl.

Ruská armáda své ztráty nezveřejnila a není je možné ověřit. Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč uvedl, že předběžně dosahují 400. Ukrajinská armáda podle něj také zajala několik desítek ruských vojáků.

‚Abys shořel v pekle.‘ Obyvatelé Mariupolu vyšli s vlajkami do ulic, protestovali proti ruské agresi

Číst článek

Cíl: Kyjev

Cílem ruské invaze na Ukrajinu je Kyjev, uvedl ve čtvrtek pozdě večer ukrajinský generální štáb. Hranice podle něj překročily již dvě třetiny z nashromážděných ruských vojsk. Ruské jednotky se nyní soustřeďují u východoukrajinských měst Charkov a Doněck a také na jihu země, uvedl podle agentury DPA mluvčí generálního štábu.

A source familiar with tonight’s administration briefings to lawmakers tells CNN that officials believe Russia has been facing greater resistance from Ukrainian forces than anticipated. But officials did not say whether Kyiv would fall—still too early to say how it will play out.

02:14 – 25. 02. 2022

2608 16263

Hlavním cílem operace se podle něj zdá být metropole Kyjev. Stanice CNN s odkazem na své zdroje uvedla, že Rusko se ve 2:00 SEČ chystá zahájit masivní bombardování hlavního města. 

Útok ze vzduchu

Přibližně od 4.00 SEČ byly v mnoha městech po celé Ukrajině slyšet výbuchy. Ukrajinská protivzdušná obrana a další vojenské infrastruktury byly napadeny. Rusové cílili na pozice v Kyjevě, Charkově, Oděse, Ivano-Frankivsku nebo Mariupolu.

📍The Ukrainian territories currently occupied by Russian forces.

19:01 – 24. 02. 2022

3008 7580

Podle BBC analytici sdělili, že vzdušné útoky měly za cíl uvolnit cestu pozemním jednotkám, aby se mohly snáz pohybovat.

Na letišti Antonov necelých 30 kilometrů od Kyjeva byli kolem 15.00 ruští vojáci. „Tyto jednotky, které můžete vidět, jsou ruské výsadkové síly. Obsadily letiště,“ reportovala CNN.

Kyjev vyhlásil letecký poplach. Ukrajinská metropole zažila ruské nálety. Starosta města Vitalij Kličko zavedl zákaz vycházení. Radnice vyzvala všechny občany, aby se pokud možno schovali do krytů. Už ráno město testovalo náletové sirény. Jako protiletecké kryty slouží nově i čtyři stanice metra. Podzemní doprava ale podle radnice zatím stále funguje.

Pomozme Ukrajine🙏🇺🇦 twitter.com/orsirosian/sta…

14:02 – 24. 02. 2022

26 345

Úder ze severu

Ruské jednotky ze severu pravděpodobně překročily hranici s Ukrajinou skrz třísměrnou křižovatku: mezi Ukrajinou, Ruskem a Běloruskem. Bod dotyku má být ve městě Senkivce.

Pancéřové kolony, včetně tanků a vícenásobných odpalovacích raketových systémů, se pravděpodobně pohybovaly směrem k Černigovu. Město se nachází na přímé cestě do Kyjeva.

Na 200 ruských výsadkářů se pokusilo obsadit leteckou základnu Hostomel západně od Kyjeva, řekl dále mluvčí. Ukrajinské armádě se však podle něj podařilo důležitou základnu dobýt zpět, boje pokračovaly až do čtvrtečního večera.

If the Russians take Gostomel they will have fairly large airbase right next to Kyiv.

12:25 – 24. 02. 2022

178 557

Bojům se nevyhnula ani uzavřená zóna kolem bývalé jaderné elektrárny v Černobylu, která vybuchla v roce 1986. Zelenskyj na twitteru uvedl, že Ukrajinci brání Černobyl. Před 19.00 šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak sdělil, že ruští vojáci obsadili černobylskou elektrárnu. Černobyl je u hranic s Běloruskem, asi 100 km severně od Kyjeva. 

Nenechme se vykejvat. Teď jsou podstatnější problémy než Černobyl. Ten nás věru neohrozí.

18:15 – 24. 02. 2022

221 3994

Úder z východu

Z východu Ukrajiny přicházely zprávy, že do druhého největšího ukrajinského města Charkova dorazily ruské tanky. Části města byly ostřelovány. Charkov se ocitl v obležení. Ukrajinci ale zatím město ubránili, tvrdí, že vyřadili z provozu několik ruských tanků, které se dostaly na předměstí. 

V Doněcku došlo v noci k velkým explozím a podobné výbuchy přicházely ze směru od Bělgorodu, kam byla ve středu přesunuta vojska.

Ruská tisková agentura Interfax zveřejnila tvrzení separatistů podporovaných Ruskem, že zahájili ofenzívu na Ukrajinci kontrolované město Sčastia v Luhanské oblasti. Předpokládá se, že v Doněcku a Luhansku je asi 15 tisíc separatistů, kteří jsou odhodláni pomoci ruskému postupu. Ukrajina se však domnívá, že toto číslo je vyšší.

Podle generála Konašenkova separatisté v Donbasu za vydatné podpory ruské dělostřelecké a letecké podpory prorazili linii dotyku dělící je od ukrajinských vládních sil a postoupili šest až osm kilometrů na území, které bylo v Doněcké a Luhanské oblasti dosud pod kontrolou Kyjeva.

Úder z jihu

Nejkritičtější je ale situace na jihu podél Dněpru, severně od přístavního města Chersonu, tamní úřady přiznaly, že nad některými územími ztratily kontrolu. Ruské jednotky postupovaly na pevninu přes Krym. Rusové obsadili elektrárnu Kachovka v Chersonské oblasti.

BBC uvádí, že Rusko v posledních dnech rozmístilo vyloďovací lodě v Černém a Azovském moři. Lodě jsou schopné rozmístit hlavní bojové tanky, obrněná vozidla a personál u ukrajinského pobřeží ve velkém množství.

aur, mdo, sch, til, ere, voj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme