Rusové hlásí zničení 18 tanků a obrněných vozidel. Podle Kyjeva zasáhli i civilní objekty, zemřely dvě děti

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že zničilo 118 objektů ukrajinské vojenské infrastruktury, podle agentury TASS hlásí také mimo jiné zničení pěti bojových letadel, 18 ukrajinských tanků a obrněných vozidel. Ukrajinské ministerstvo vnitra podle agentury Reuters ráno oznámilo, že ruské síly za posledních 24 hodin zasáhly na Ukrajině 33 civilních objektů a zemřely dvě děti.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva/Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničená obydlená oblast v Kyjevě

Zničená obydlená oblast v Kyjevě | Foto: Umit Bektas | Zdroj: Reuters

„Rusové tvrdí, že neútočí na civilní objekty. Ale za posledních 24 hodin bylo zasaženo 33 civilních objektů,“ sdělil Vadym Denysenko z ukrajinského ministerstva vnitra podle agentury Reuters.

Na Kyjev dopadly nejméně dvě rakety, ruské tanky jsou nedaleko. ‚Jsme v tom sami,‘ řekl Zelenskyj

Číst článek

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ráno uvedl, že ruské ozbrojené síly vyřadily z provozu 118 objektů vojenské infrastruktury na Ukrajině, mimo jiné 11 vojenských letišť, 14 protiletadlových raketových systémů nebo 36 radarových stanic.

Tvrdí rovněž, že sestřelily pět bojových letounů ukrajinských sil, jeden vrtulník, zničily kromě jiného také 18 tanků a dalších obrněných vozidel.

„Během bojových akcí více než 150 vojáků různých ukrajinských bezpečnostních složek složilo zbraně a vzdalo se,“ řekl Konašenkov.

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý ale ve speciálu Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus upozornil, že informace nemusí odpovídat realitě.

Zpráva z ruského obklíčení. Válečný zpravodaj Českého rozhlasu se hlásí z obléhaného přístavu Mariupol

Číst článek

„Ačkoliv Ukrajinci mluví o počtu zničených tanků, zabitých ruských vojáků, neznáme přesně skutečný stav. A to samé Rusové, když říkají, kolik vlastně zničili ukrajinských cílů, tak nevíme, co je realita,“ uvedl.

Pozornost se nyní upíná k útoku ruských jednotek na ukrajinské hlavní město Kyjev. Bojuje se ale na jiných místech po celé zemi. „Myslím, že v této fázi je ukrajinská armáda ještě pořád schopná se relativně účinně bránit. Její obrovská nevýhoda je to, že má téměř nulovou možnost bránit se ve vzdušném prostoru. A to bude pro budoucí boje asi rozhodující,“ dodal.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme