Odvolací soud v Rusku potvrdil rozpuštění Mezinárodního Memorialu

foto Ilustrační foto - Novináři sledují na televizních obrazovkách záběry z jednání moskevského městského soudu, který 29. prosince 2021 rozhodl o rozpuštění Lidskoprávního centra Memorial.

Moskva - Odvolací soud v Rusku dnes potvrdil rozpuštění nevládní organizace Mezinárodní Memorial, známé odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu. O verdiktu nejvyššího soudu informovala agentura Interfax. Ukončit činnost organizace a její lidskoprávní odnože soud nařídil loni v prosinci, krok ostře kritizovaly některé západní země včetně ČR.

"Rozhodnutí nejvyššího soudu Ruské federace z 28. prosince 2021 zůstává bez změny," píše se ve verdiktu. Soud odmítl odvolání Memorialu, který požadoval zrušení "nezákonného a nepodloženého" prosincového rozsudku.

Mezinárodní Memorial ruské úřady v roce 2016 označily za "zahraničního agenta". Toto označení, které si od dob Sovětského svazu nese hanlivý podtext, obnáší další vládní kontrolu a komplikace.

Memorial vznikl na konci 80. let a k jeho zakladatelům patřil sovětský disident a nositel Nobelovy ceny za mír Andrej Sacharov. Organizace proslula především odhalováním zločinů stalinismu, věnuje se také ochraně lidských práv. Uskupení samo sebe označuje spíše za hnutí než za jednu organizaci. V roce 2018 mělo přes 60 poboček a přidružených organizací roztroušených po celém Rusku. Řada z nich se stala v minulosti terči útoků.

Nařízení ruského soudu z prosince 2021 odsoudily mimo jiné Varšava, Paříž, Berlín, Washington a také některé organizace. České ministerstvo zahraničí tehdy uvedlo, že pokládá verdikt za symbol represí vůči občanské společnosti a absence nezávislého soudnictví v Rusku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 14:00 22°C

Celá předpověď