Kraj Vysočina má u Sberbank stále zřejmě přes dvě miliardy korun

foto Ilustrační foto - Před pobočkami Sberbank CZ se tvořily 25. února 2022 fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace. Některé firmy vyhlásily bojkot jejích služeb. Na snímku je policejní automobil a lidé před pobočkou Sberbank v Panské ulici v centru Brna. I po jejím předčasném uzavření ve 14:00 přicházeli lidé, kteří si chtěli vybrat úspory, avšak naráželi na zavřené dveře.

Jihlava - Kraj Vysočina má u české Sberbank stále zřejmě přes dvě miliardy korun, v uplynulých dnech se mu podařilo převést jen část vkladů. Nyní zjišťuje, zda jeho vklady pokryje zákonné pojištění bank. Platební schopnost kraje v současnosti není omezená, řekl ČTK náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL). O penězích krajů u banky, které hrozí ztráta bankovní licence, informoval server Info.cz. Minulý týden měly podle serveru účty vedené u Sberbank například i Jihomoravský kraj nebo Praha.

Kraj Vysočina měl ve čtvrtek večer na účtu u Sberbank 3,9 miliardy korun. Do České národní banky se podařilo převést 1,63 miliardy korun. „Teď nám zbývá vyřešit 2,365 miliardy korun. K těm jsme poslali papírové příkazy v hodnotě 1,101 miliardy korun. Další příkaz byla výpověď termínovaného vkladu ve výši 700 milionů korun. K oběma těmto transakcím zadaným papírovou podobou nemáme zatím žádnou zpětnou vazbu, zatím je na účtu nevidíme a nevíme, zda byly odúčtovány Sberbankou,“ řekl ČTK Houška.

Rozpočet Kraje Vysočina má výdaje téměř 16 miliard korun a příjmy skoro 14 miliard korun, z toho je osm miliard korun ze státního rozpočtu určených na školství a 1,5 miliardy na sociální věci, které přecházejí přes Českou národní banku. Ve Sberbank končí daňové příjmy kraje.

Kraj teď podle Houšky zajišťuje mechanismus, jak z České národní banky platit běžné závazky kraje. Sestavuje také poptávku na poskytovatele služeb jiných bank. Kraj podle něj také zjišťuje, zda bude moci využít pojištění vkladů pro obce a kraje. „Protože je tam podmínka, že vklady má pojištěné pouze ten, který má určitou výši daňových příjmů. A já se domnívám, že my jsme bohužel nad tím limitem, ale spočítané to ještě nemáme,“ řekl Houška.

Sberbank CZ hrozí ztráta bankovní licence kvůli zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. Kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ dnes zahájila Česká národní banka. Vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. Ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky. Zároveň některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlásily bojkot služeb banky. V pátek ve 14:00 banka uzavřela pobočky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď