Putine, kde se schováváš? Svět se ptá, kam zmizel ruský prezident, nevěří fotkám z Kremlu

Putin stavba

Lavrov: Kyjev hrozí jadernými zbraněmi

Stále častěji se začíná řešit, kde je vlastně ruský prezident Vladimir Putin. Zůstává v Moskvě? Nebo už prchnul a schovává se v bunkru na Urale? K této druhé možnosti se přiklání ukrajinská rozvědka, ale i německé vládní kruhy.

Bezpečnostní experti, zástupci armád i politici se stále častěji přiklánějí k variantě, že se stal Putin po uznání separatistických území a vyhlášení Doněcké lidové a Luhanské lidové republiky doslova „neviditelným“. Už při údajném přímém přenosu státní ruské televize z Kremlu se Putinovým lidem „podařil“ těžko obhajitelný trapas, přičemž podvod prokázaly hodinky na prezidentově ruce. Vše bylo předtočené a ruskému lidu „naservírované“ jako událost v reálném čase.

Totéž se opakovalo při čtvrtečním vyhlášení „mírové operace“, kterou Putin fakticky odstartoval agresi směrem na Ukrajinu, kam vyslal armádu a rozpoutal válku v mezinárodně uznané, samostatné a demokratické zemi. Opět šlo o předtočený televizní šot.

Kde je ruský despota? ptá se v titulku německý magazín Focus a doplňuje, že jde o hru na schovávanou kolem Vladimira Putina. V ještě tvrdším tónu se přidává také nejčtenější německý deník Bild, který tvrdí: „Jeho videoposelství a čtvrteční vyhlášení války bylo nahráno již v pondělí.“ Proto také pokládá otázku: „Byl už válečný štváč a vůdce Kremlu Vladimir Putin v té době na útěku z Moskvy?“

Podle ukrajinské rozvědky a německých vládních kruhů se ruský despota údajně zabarikádoval v bunkru na Urale, přičemž ovšem nedovolil svým přátelům oligarchům opustit zemi. Dokonce jim sebral soukromá letadla.

Rusové jako tradičně mlčí a mlží

Ruská strana jako tradičně mlčí. Stejně jako nezveřejňuje počty svých padlých vojáků či zničených letadel, tanků a dalších zbraní. Ale dává si záležet na co nejvyšších číslech o ztrátách na ukrajinské straně, což však nelze potvrdit.

Co se v Rusku za týden od vyhlášení dvou světem neuznávaných republik (Luhanské a Doněcké) a začátku invaze děje, nelze ověřit, protože neexistuje duvěryhodný informační zdroj.

A proto mezitím Putinův propagandistický kanál Sputnik šíří nové fotografie ruského vládce. V neděli ho například ukázali na staveništi vesmírné agentury v Moskvě a také při rozhovoru s ministrem obrany a vysokým vojenským důstojníkem. Zjevně se snaží udržet zdání, že Putin je stále v Moskvě. Pravost snímků ani místa ovšem nejde určit.

Po ruské invazi na Ukrajině zuří válka, kterou nařídil Putin. Jeho oficiálním sídlem je Senátní palác v moskevském Kremlu. Ale prezident už tam pravděpodobně není, jak tvrdí zdroje německého časopisu Focus.

I prestižní světové tiskové a fotografické agentury si „musejí vystačit“ s tím, co jim nabídne nebo dodá Kreml. Poslední ukázkou je Putin během svého video poselství vysílaného v neděli 27. února odpoledne. Britsko-kanadská agentura Reuters uvedla jako zdroj Russian Pool, aby bylo jasné, odkud snímek pochází. Podobné je to u americké agentury AP, která přebírané fotografie podepisuje takto: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

Podle Bildu se zdá, že Putin minulý týden opakovaně sáhl do kouzelného pytle s triky KGB (Výbor státní bezpečnosti, hlavní tajná služba bývalého Sovětského svazu, obdoba československé StB, pozn. red.), svého bývalého zaměstnavatele. Ten ho jako špiona vyslal v 80. letech dvacátého století do Německé demokratické republiky, jednoho z klíčových států tzv. východního bloku, který sousedil jak s tehdejším Československem, tak především Spolkovou republikou Německa, tedy západní mocností.

Tagy: