USA odložily test balistické rakety, nechtějí v době napětí dráždit Moskvu

Spojené státy odložily plánovaný test své mezikontinentální rakety. Po uvedení ruských jaderných sil do stavu pohotovosti nechtějí, aby si Moskva zkoušku balistické střely "špatně vyložila". Informoval o tom deník The Financial Times.

Raketový test se měl uskutečnit krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin v neděli uvedl ruské jaderné síly do stavu pohotovosti. Učinil tak v době ruské invaze na Ukrajinu, které USA a další spojenci poskytují vojenskou i jinou podporu.

Americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil odklad dlouho plánovaného testu rakety Minuteman III ICBM, aby ukázal, že armáda USA "nemá v úmyslu zapojit se do žádných akcí, které by mohly být špatně pochopeny nebo vyloženy", uvedl ve středu mluvčí Pentagonu John Kirby. Podle něj tímto USA demonstrují, že jsou "zodpovědnou jadernou mocností".

Počátkem tohoto týdne Washington uvedl, že rozkaz prezidenta Putina uvést do pohotovosti ruské jaderné síly je nepřijatelnou eskalací války na Ukrajině.

Někteří odborníci tvrdí, že Putin jadernou hrozbou straší ve snaze získat vůči Západu trumfy, protože jeho vojenská kampaň na Ukrajině se vyvíjí hůře, než Moskva očekávala. Jiní naopak Putinův krok považují za nebezpečný vývoj, který by Západ měl brát velmi vážně.

Ve středu vysoký činitel na americkém ministerstvu obrany uvedl, že Pentagon nezaznamenal žádnou změnu v rozmístění ruských jaderných sil. Naznačovalo by to, že Putin svůj rozkaz nespojil s žádným pohybem jaderných zbraní v Rusku.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize USA (Spojené státy americké) Pentagon Rusko

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 56 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy