‚Odvážní lidé ochotní bojovat za společné hodnoty‘. Von der Leyenová podpořila vstup Ukrajiny do EU

Evropská unie je připravena zavést vůči Moskvě další sankce, pokud se dál zhorší situace situace na Ukrajině. Evropská unie hodlá také odbourat svou závislost na dodávkách plynu a jiných energetických surovin z Ruska. Při čtvrteční návštěvě Bratislavy to novinářům řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podpořila integrační ambice Ukrajiny a podporu v této souvislosti vyslovila i Gruzii a Moldavsku.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

„Ty sankce, které jsme již zavedli, budou mít na Rusko masivní dopad. Pokud se situace bude zhoršovat, zavedeme další sankce. Musíme být připraven také na odvetná opatření ze strany Ruska,“ řekla von der Leyenová, případné nové postihy vůči Moskvě neupřesnila.

Desperately needed assistance has to reach Ukraine.

So humanitarian corridors must be opened. Humanitarian convoys need safe passage.

Civilians must be allowed to leave besieged cities safely.
 
Russia must let our humanitarian partners deliver aid in the war zone.

15:02 – 03. 03. 2022

1523 7049

Evropská unie už například vyloučila velké ruské banky z platebního systému SWIFT, zakázala prodávat do Ruska eura či jakkoli se podílet na projektech spojených s Ruským fondem přímých investic (RDIF). Pro ruské letecké společnosti státy Evropské unie uzavřely svůj vzdušný prostor, na svůj sankční seznam přidaly jména řady s Kremlem spojených osob.

Evropský blok podle šéfky Evropské komise zvládne stávající topnou sezonu i v případě, že by Moskva zastavila dodávky zemního plynu. „Naši partneři, kteří dodávají zkapalněný plyn, jsou nám ochotni poskytnout další dodávky. Jsme připraveni odbourat závislost na ruském plynu a dalších energiích,“ uvedla von der Leyenová, v této souvislosti zmínila investice do udržitelných zdrojů energií.

Snížení závislosti Evropské unie na dovozu energií z Ruska podpořil na společné tiskové konferenci se šéfkou Evropské komise slovenský premiér Eduard Heger, jehož země stále pokrývá svou potřebu plynu či ropy právě zejména importem z Ruska.

Jsou jedni z nás a my je chceme mezi námi, řekla o Ukrajině šéfka Evropské komise von der Leyenová

Číst článek

‚Odvážní lidé‘

Evropská unie je podle von der Leyenové připravena pomoci zemím, které zasáhla uprchlická vlna v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Slovenské hranice s Ukrajinou překročilo od ruské invaze 79 000 osob. Von der Leyenová ocenila také pomoc a solidaritu Slováků s uprchlíky a vyslovila se pro vytvoření humanitárních koridorů na Ukrajině tak, aby obyvatelstvo mohlo opustit místa bojů.

Podpořila rovněž integrační ambice Ukrajiny. „Tito odvážní lidé, kteří jsou ochotni bojovat a umírat za naše společné hodnoty, patří do naší evropské rodiny,“ řekla von der Leyenová. V této souvislosti podpořila také Gruzii a Moldavsko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí podal žádost o přijetí své země do Evropské unie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme