Putin naznačil další jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Scholz ho vyzval k zastavení bojů

Válka na Ukrajině: Trvdé tresty za vlastizradu v Rusku a atentáty na prezidenta Zelenského

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek během telefonického rozhovoru informoval německého kancléře Olafa Scholze, že o víkendu se může uskutečnit třetí kolo přímých jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Novinářům to sdělil Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit. Kancléř opětovně vyzval Putina, aby nařídil okamžité zastavení bojů na Ukrajině.

Dosavadní rozhovory, ve kterých chce Kyjev dosáhnout příměří, zatím úspěch nepřinesly. Obě strany ale podle poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksije Arestovyče souhlasily s poskytnutím humanitární pomoci a vytvořením bezpečných humanitárních koridorů, aby mohli civilisté bezpečně odejít z obklíčených ukrajinských měst. Arestovyč ale poznamenal, že souhlas je „teoretický“. Zda bude uveden do praxe, tedy jasné není.

„Spolkový kancléř vyjádřil velké obavy,“ řekl Hebestreit o obsahu hodinového telefonátu Scholze s Putinem. Uvedl, že oba státníci si vyměnili odlišné názory na situaci. „(Scholz) vyzval k okamžitému zastavení všech bojů a k umožnění humanitárního přístupu,“ uvedl mluvčí.

Dodal, že Scholz i Putin se dohodli na dalším rozhovoru v dohledné době.

Tagy: