Severní Korea odpálila neidentifikovanou střelu směrem k Japonskému moři

Severní Korea v noci na sobotu odpálila neidentifikovanou střelu směrem k Japonskému moři na východ od Korejského poloostrova. Podle agentury Reuters to uvedl jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů.

Tento článek je více než rok starý.

Soul/Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obnovení komunikace přichází tři dny poté, co KLDR oznámila, že otestovala novou protiletadlovou střelu

Severní Korea odpálila neidentifikovanou střelu směrem k moři (ilustrační foto) | Foto: Korean Central News Agency | Zdroj: Reuters

Japonská vláda upřesnila, že raketa vyletěla do výšky 550 kilometrů a doletěla 300 kilometrů daleko, než dopadla mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Japonsko nicméně situaci nadále sleduje. Další, letos už devátou raketovou zkoušku, Pchjongjang uskutečnil jen několik dní před prezidentskými volbami v Jižní Koreji, které jsou naplánované na 9. března.

KLDR zveřejnila snímky pořízené z vesmíru. Údajně vznikly při posledním raketovém testu

Číst článek

Na konci ledna KLDR odpálila raketu Hwasong-12, která se podle jihokorejského ministerstva obrany vznesla do výšky asi 2000 kilometrů a uletěla kolem 800 kilometrů. Podle médií šlo tehdy o největší raketovou zkoušku, jakou severokorejský komunistický režim podnikl od roku 2017.

Zatím poslední test Pchjongjang provedl 27. února. Tehdy uvedl, že testuje systémy pro průzkumný satelit.

OSN zakázala Severní Koreji provádět testy balistických a jaderných zbraní a uvalila na ni přísné sankce. KLDR ovšem tento zákaz pravidelně porušuje.

Podle analytiků se KLDR snaží vyvinout tlak na vládu amerického prezidenta Joe Bidena, aby obnovil s Pchjongjangem jednání a byl ochotný severokorejskému režimu nabídnout ústupky v podobě zmírnění sankcí.

Bidenova vláda nabídla Pchjongjangu obnovení rozhovorů, ovšem trvá na tom, že KLDR nezíská žádné úlevy ani ekonomické výhody, dokud nepřikročí k reálným krokům směřujícím k zastavení svého jaderného a raketového zbrojního programu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme