Po útocích v Kodani zve Netanjahu Židy k vystěhování do Izraele

Střelba v Dánsku

Po útocích v Kodani zve Netanjahu Židy k vystěhování do IzraeleAKTUALIZOVÁNO
Benjamin Netanjahu Foto: FOTO: Shutterstock
3
Svět
Sdílet:

Dánská policie v noci na dnešek dopadla a zastřelila muže odpovědného údajně za smrt dvou lidí a zranění dalších pěti při útocích v metropoli Kodani, z nichž jeden byl před synagogou. Oznámil to dánský policejní mluvčí. Pachatel podle policistů jednal nejspíš osamoceně, žádné další komplice neměl. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na útok vyzval evropské Židy k vystěhování do Izraele.

Dánská televize uvedla, že údajný pachatel byl policii znám kvůli jeho vazbám na zločinecké gangy. Dánská média uvedla, že se jmenuje Omar El-Hussein. Před dvěma týdny byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za násilné napadení, informoval dánský deník Ekstra Bladet. Při prohlídkách v parku a mužově bytě ve čtvrti Nörrebro policie našla mimo jiné automatickou zbraň, kterou střelec použil při prvním útoku. Při druhém měl u sebe dvě pistole.

Dánské úřady připouštějí, že se pachatel pokoušel napodobit lednový masakr v Paříži, kde teroristé zaútočili na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a na prodejnu židovských rituálních potravin. 

„Dánsko zasáhl teror,“ prohlásila dnes dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. „Neznáme zatím motiv, ale jsme si vědomi, že existují síly, které chtějí Dánsko poškodit. Chtějí zablokovat svobodu projevu,“ varovala. Dánská královna Margrethe vyzvala Dány, aby drželi spolu. „Je důležité, abychom v tak obtížné situaci drželi pospolu a chránili hodnoty, na nichž je Dánsko postaveno,“ prohlásila podle agentury Ritzau panovnice.

Netanjahu: Domovem našich bratrů je Izrael

Ostrou reakci vyvolaly kodaňské události v Izraeli. Premiér Benjamin Netanjahu dnes před schůzí vlády prohlásil, že jeho kabinet hodlá podnítit „masivní vystěhovalectví“ evropských Židů do Izraele. „Židé jsou znovu vražděni jen proto, že jsou Židé. Tato vlna útoků bude pokračovat, stejně jako vražedné antisemitské útoky. Židé si zaslouží bezpečí v každé zemi, ale my říkáme našim židovským bratrům a sestrám, že jejich domovem je Izrael,“ sdělil Netanjahu. Reagoval tak na informace, že jednou z obětí kodaňských atentátů je mladý Žid.

„Útok za Židy je útok na nás samotné. Evropská unie musí udělat maximum pro to, aby Židům zajistila v Evropě ochranu a bezpečí,“ uvedl lidovecký europoslanec Zdechovský.

Útoky odsoudili i další světoví politici včetně britského premiéra Davida Camerona a německé kancléřky Angely Merkelové, ale také například Saúdská Arábie. „Střelba v Kodani je šokujícím útokem na svobodu slova a vyznání,“ prohlásil Cameron. Merkelová telefonicky hovořila s dánskou premiérkou a odsoudila „pohrdání lidskou důstojností“.

Čtěte také: V Kodani se zabíjelo při debatě o islámu a svobodě slova

Účast se zraněnými a s rodinami obětí vyjádřil i český premiér Bohuslav Sobotka. V telegramu dánské premiérce Helle Thorningové-Schmidtové vyjádřil hlubokou lítost nad ztrátou lidských životů. Útoky odsoudil také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), kvůli útoku před židovskou synagogou chce v Evropském parlamentu prosadit větší pozornost antisemitismu. 

Reagoval rovněž na slova izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Europoslanec ale naopak Židy vyzval, aby neopouštěli Evropu. „Útok za Židy je útok na nás samotné. Evropská unie musí udělat maximum pro to, aby Židům zajistila v Evropě ochranu a bezpečí,“ uvedl lidovecký europoslanec.

Čtěte také: ​Zavírání očí a našlapování kolem islámu

Terčem prvního násilného činu se v sobotu stala umělecká kavárna, kde se konala debata o svobodě slova, kterou pořádal švédský kreslíř Lars Vilks, kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. Útok byl zaměřen proti diskusi o hranicích svobody projevu. O život přišel pětapadesátiletý civilista, tři policisté utrpěli zranění. Vilks, jenž vyvázl nezraněn, byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007.

Obětí sobotní střelby je podle Dánského filmového institutu pětapadesátiletý režisér dokumentárních filmů Finn Nörgaard, jenž pracoval pro dánskou televizi. V roce 2008 natočil například snímek Le Le o vietnamských přistěhovalcích v Dánsku. V noci na dnešek si pak jednu civilní oběť a dva zraněné policisty vyžádala střelba před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. Útočník zasáhl mladého Žida do hlavy a dva policisty do ruky a do nohy. Podle dánské židovské komunity je mrtvým sedmatřicetiletý Dan Uzan, který byl členem ostrahy kodaňské synagogy při náboženském obřadu bar micva.

Čtěte také: Maskovaní útočníci v Marseille stříleli kalašnikovy

Dnes nad ránem policisté ve středu města zastřelili při pátrání po pachatelích muže, který na ně zahájil palbu, informoval na svých internetových stránkách dánský deník Berlingske Tidende. Policisté později oznámili, že zastřelený muž je pachatelem obou předchozích útoků.

„Předpokládáme, že oba incidenty mají stejného viníka. Máme rovněž zato, že muž, kterého později zabila policie, je osobou odpovědnou za obě předchozí vraždy,“ řekl novinářům kodaňský policejní šéf Torben Molgaard Jensen. „Nemáme žádné důkazy, že by se do obou incidentů zapojili ještě nějací další střelci,“ doplnil jeho slova vyšetřovatel Jörgen Skov. 

Čtěte také: ​

Ať Alláh zatratí Francii. Vdova po Coulibalym dala rozhovor

Arabský obchod v Teplicích někdo pocákal krví

 

Sdílet:

Hlavní zprávy