Moskva slíbila Ukrajincům humanitární koridory, některé směřují jen do Ruska a Běloruska

Lidé utíkají z ukrajinského města Irpiň

Ruská armáda měla ráno zastavit palbu v několika ukrajinských městech

Ruská armáda měla v pondělí od 8:00 SEČ zastavit palbu a otevřít humanitární koridory v několika ukrajinských městech, včetně Kyjeva, aby umožnila odchod civilistů. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Aktuální informace o situaci zatím nejsou k dispozici. Podle map ruské agentury RIA Novosti některé koridory vedou jen do Ruska a Běloruska, upozornila agentura Reuters. Předchozí podobná oznámení skončila bez výsledku, poznamenal ruskojazyčný server stanice BBC, podle něhož informaci o nových humanitárních koridorech zatím nepotvrdily ukrajinské úřady.

„Koridory, které budou rovněž otevřeny ve městech Charkov, Mariupol a Sumy, jsou zřizovány vzhledem k tamní katastrofální humanitární situaci, jakož i na osobní žádost francouzského prezidenta Emmanuela Macrona,“ uvedlo ministerstvo. „Požadujeme od ukrajinské strany, aby důsledně plnila všechny podmínky pro vytvoření humanitárních koridorů v uvedených oblastech a aby zajistila organizovaný odchod civilistů,“ dodalo ministerstvo. Ruské síly podle něj budou operaci nepřetržitě monitorovat.

Podle map publikovaných agenturou RIA Novosti povede humanitární koridor z Kyjeva do Běloruska a civilisté z Charkova budou moci projít pouze do Ruska. Koridory z Mariupolu a z města Sumy povedou do Ruska i do jiných ukrajinských měst, poznamenal Reuters. Podle agentury TASS koridor z Kyjeva povede do běloruského Homelu s následnou leteckou přepravou do Ruské federace.

Zatím však ženy, starší lidé a děti prchají před ruskou armádou opačným směrem – na Západ, poznamenala ruská služba stanice BBC. Jen Polsko přijalo během deseti dnů od začátku ruské invaze na milion uprchlíků a celkový počet Ukrajinců prchajících před boji podle odhadů OSN dosáhl 1,5 milionu.

Klid zbraní ruská armáda vyhlásila u východoukrajinských měst Mariupol a Volnovacha již v sobotu. Místní úřady ale uvedly, že musely evakuaci civilního obyvatelstva odložit, protože ruské jednotky příměří nedodržovaly. Ruská strana naopak z porušení příměří obvinila ukrajinské síly. Podobná situace nastala na východě Ukrajiny i v neděli, kdy evakuační snahy kvůli bojům ztroskotaly.

Tagy:
válka Moskva Bělorusko BBC Rusko Kyjev Reuters Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace RIA Novosti Interfax