Agentura pro atomovou energii ztratila spojení se Záporožskou jadernou elektrárnou. Tu obsadili Rusové

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve středu oznámila, že ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v Záporožské jaderné elektrárně, které se během invaze na Ukrajinu v uplynulých dnech zmocnila ruská vojska. Podobný problém hlásila MAAE také v případě vyřazené jaderné elektrárny Černobyl.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská jaderná elektrárna v Záporoží

Ukrajinská jaderná elektrárna v Záporoží | Foto: Ralf1969 | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-NC-SA 3.0,©

Šéf organizace Rafael Grossi uvedl, že je „znepokojen náhlým přerušením toku těchto dat do vídeňského sídla MAAE z obou lokalit, kde se nachází velké množství jaderného materiálu v podobě vyhořelého nebo čerstvého jaderného paliva a dalších druhů jaderného materiálu“.

Černobylská elektrárna je podle Ukrajinců bez proudu. ‚Bezprostřední riziko nehrozí,‘ říká expert

Číst článek

Důvod, proč zařízení na obou ukrajinských jaderných elektrárnách obsazených ruskými vojsky přestala data vysílat, není podle MAAE jasný.

MAAE rovněž potvrdila, že ji Ukrajina informovala o tom, že Černobylská jaderná elektrárna je odpojena od elektrické sítě.

S ukrajinským regulátorem se nicméně MAAE shodla, že tato skutečnost nebude mít dopad na jadernou bezpečnost v této lokalitě, kde jsou uloženy různé druhy jaderného materiálu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme