Pražské kapacity pro ubytování uprchlíků přestávají stačit, primátor žádá o pomoc městské části a hotely

Ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky v Praze přestávají stačit. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) proto vyzval starosty městských částí, aby každý nouzově ubytoval sto běženců v tělocvičnách škol. Kongresové centrum v Praze na Vyšehradě registruje Ukrajince osmým dnem. Celkem už se v hlavním městě zaregistrovalo asi přes 22 tisíc lidí, kteří prchají před ruskou agresí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie pomáhá ukrajinským uprchlíkům před Kongresovým centrem.

Policie pomáhá ukrajinským uprchlíkům před Kongresovým centrem. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle Hřiba v posledních dnech přibývá utečenců, kteří v Česku ještě nemají zajištěné ubytování. Ty chce ubytovat v tělocvičnách, což budou mít na starost jednotlivé městské části, které jim zajistí i stravu, pravděpodobně s využitím školních jídelen.

Rusové záměrně brání evakuaci civilistů z Mariupolu, říká ukrajinský poradce

Číst článek

Pražský primátor vyzval k ubytování běženců také provozovatele hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Hřib uvedl, že je v kontaktu s Václavem Stárkem - prezidentem Asociace hotelů a restaurací. Ubytovací kapacity už jsou podle Hřiba vyčerpané i v jiných krajích, kam dosud uprchlíky z metropole hasiči převáželi.

22 tisíc zaregistrovaných

Asistenční místo v Kongresovém centru v Praze podle velitele pražských hasičů Luďka Prudila dosud zaregistrovalo celkem 22 000 Ukrajinců. Ve středu jich administrativní pracovníci zaregistrovali 3600.

„K odbavení v jiných centrech, včetně ubytování, bylo přepraveno 314 klientů. Od začátku fungování krajského asistenčního centra v Praze jsme odbavili víc než 22 000 klientů,“ informoval Prudil.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že ke středeční půlnoci udělilo přes 108 tisíc speciálních víz pro uprchlíky z Ukrajiny.

Podle údajů mobilních operátorů do Česka před válkou prchlo na 200 tisíc Ukrajinců. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Převažují mezi nimi děti a ženy.

Zdravotní péče bude méně dostupná, ale bude. Česko chystá plán, jak zvládnout nápor nových pacientů

Číst článek

Největší nápor zažívá Praha. Úřady se proto snaží prchající Ukrajince přesměrovat do méně vytížených krajských měst. Rakušan již dříve řekl, že Česko je schopné poskytnout základní komfort a najít ubytování až pro 250 tisíc lidí.

Hřib na čtvrteční tisové konferenci vyjmenoval subjekty, které podporují provoz asistenčního centra pro uprchlíky. Následně poděkoval všem, kteří podporují jeho provoz. Jde o známé řetězce restaurací, rychlého občerstvené, ale také nábytkářský gigant nebo menší podniky.

Podle primátora je v kongresovém centru zapojeno celkem 120 dobrovolníků. Část z nich jsou překladatelé. Těch je ale stále málo a podle Hřiba jsou přitom nejdůležitější.

Příchozí čeká v Kongresovém centru pětiminutové video v ukrajinštině, které je má navést a pomoct jim se zorientovat. Zároveň slouží jako varování před těmi, kteří by chtěli na jejich neštěstí vydělávat.

Eva Mikulka Šelepová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme