Počty nakažených v Česku vzrostly, přibylo 8238 nových případů covidu

Ve čtvrtek se covid-19 prokázal u 8238 lidí, to je o 163 víc než před týdnem. Provedených testů přitom bylo méně. Počty nakažených v mezitýdenním srovnání mírně vzrostly zatím třikrát v tomto týdnu, výjimkou bylo úterý. U dalších 1545 případů za uplynulý den je podezření na opakovanou nákazu, oproti minulému čtvrtku je to o 12 méně.

Dál ale klesá počet hospitalizovaných i pacientů ve vážném stavu, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Za sedm dní se počet lidí v nemocnicích s prokázanou nákazou snížil o 440, nyní je jich 2173. Z nich 129 mělo těžký průběh nemoci, před týdnem bylo ve vážném stavu 190 hospitalizovaných.

Celorepublikové incidenční číslo, tedy počet nových nákaz na 100.000 obyvatel za uplynulých sedm dní, se v posledních dnech drží kolem hodnoty 500, nižší bylo naposledy 12. ledna. Reprodukční číslo sice zůstává pod hodnotou jedna znamenající zpomalování epidemie, ale už jen těsně - uplynulý den mělo hodnotu 0,95. Ukazuje, kolik v průměru jeden pozitivně testovaný nakazí dalších lidí.

V poslední době klesá počet provedených testů i zájem o očkování proti covidu, které snižuje riziko těžkého průběhu nemoci. Za uplynulý den si přišly pro vakcínu necelé čtyři tisíce lidí, naprostá většina z nich pro posilující dávku. Ještě na začátku roku podle dat ministerstva zdravotnictví se denně očkovalo i 100.000 lidí, v únoru se pohybovaly denní počty podaných dávek v nižších desítkách tisíc a v březnu už jen v tisících.

Počty nakažených v mezitýdenním srovnání zhruba od začátku února klesaly, ale v tomto týdnu začaly růst. Dál vysoká zůstává také pozitivita testů, což svědčí o stále značném šíření viru v populaci. Nynější vývoj může znamenat nástup nové, mírnější vlny covidu-19. Nárůst podle odborníků nesouvisí s příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Z Dánska se podle Státního zdravotního ústavu rozšířila nově zachycená subvarianta omikronu označená BA.2, která je nakažlivější.

Stát kvůli příznivému vývoji postupně ruší většinu opatření, která během posledních dvou let dosud nebývalým způsobem omezila každodenní aktivity, volný pohyb, školní výuku či podnikání.

První případy koronaviru v Česku se potvrdily 1. března 2020. Za dobu trvání epidemie se v zemi prokazatelně nakazilo přes 3,6 milionu lidí, zemřelo 39.100 z nich.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu kvůli izraelské invazi uteklo přes milion obyvatel

Přibližně milion lidí uprchlo za poslední tři týdny z města Rafah na jihu Pásma Gazy kvůli tamním bojům. Oznámil to podle agentury Reuters v úterý Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy