Menu
Za pivo, nejoblíbenější český nápoj, si konzumenti připlatí

Za pivo, nejoblíbenější český nápoj, si konzumenti připlatí

1 minuta čtení

Již několik let v kuse drží Česká republika pivní rekord, v přepočtu na obyvatele má totiž ze všech zemí největší spotřebu. Kvůli stále se zvyšujícím cenám za energie, obalové materiály i potřebné suroviny se v roce 2023 několik pivovarů rozhodlo zdražit.

Kde se dá pivo pořídit za co nejmenší náklady?

O kolik si zákazníci připlatí?

Odhaduje se, že se ceny za oblíbený chmelový nápoj v průměru zvednou až o 6 procent. Zdražovat se budou nejenom lahvová a plechovková piva v supermarketech, stejný osud čeká i točená piva v restauracích.

Hlavní příčinou nárůstu cen je rapidní zdražení energií, kterých je na výrobu piva potřeba hojné množství. Vyhledávanými tak budou mezi koncovými zákazníky slevové akce, které často nabízí akční Penny leták.

Které pivovary zdraží nejvíce?

Mezi pivními společnostmi, které již oznámily plánované zdražení svých produktů, je Budějovický Budvar, podle slov obchodního ředitele ceny některých potřebných komodit vzrostly až o 100 procent. Za půllitr piva si tak zákazníci připlatí zhruba půl haléře.

Zvyšujících se prodejních cen se dočká i Plzeňský Prazdroj, Staropramen a v neposlední řadě i Pilsner Urquell. Jestli se nárůstu cen dočká i oblíbený Heineken, zatím společnost neprozradila.

Kde zakoupit pivo v akci

Pivo v akci bude pro některé české domácnosti jedinou možností, jak si proslulý mok dopřát. Možností, kde pivo v akci zakoupit, je naštěstí hned několik. Pivo klášter je například jedním z mála, které si zákazník může objednat pohodlně z e-shopu.

Při objednávce nad 1 000 Kč je doručení piva Klášter dokonce bezplatné. Cenově lákavé nabídky nabízí mimo jiné akční Penny leták, který je k nahlédnutí na stránkách Kaufino.cz. Penny Market prodává například Kozla, Braník, Staropramen a stejně tak časté Penny pivo je Staročech nebo Pilsner Urquell.

Pivní zajímavosti

  • Přestože jsou společnosti jako Pilsner Urquell, Gambrinus nebo Radegast považovány za ryze české, jejich společným majitelem je japonská firma Asahi Breweries.
  • Zlatopramen se Staropramenem pro změnu vlastní firma Heineken N.V., která má sídlo v Nizozemsku.
  • V roce 2021 se na území České republiky vypilo nejméně piva za posledních 60 let, za pokles mohou především koronavirové restrikce, které mimo jiné nařídily uzávěrku restaurací.
  • Nejdražší pivo konzumenti obvykle pořídí v Kataru, kde se půllitr pohybuje kolem 200 Kč.

Poslední aktualizace: 12. 03. 2022