Rusko je schopno platit státní dluhy, prohlásil ruský ministr financí. Bude to ale v rublech

Anton Siluanov

Anton Siluanov Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: International Monetary Fund via Flickr

Ruský prezident Putin
Přesun ruského konvoje nedaleko města Volnovacha v Doněcké oblasti (12.3.2022)
Přesun ruského konvoje nedaleko města Volnovacha v Doněcké oblasti (12.3.2022)
Kypr demonstruje proti ruské invazi na Ukrajinu (13.3.2022)
5
Fotogalerie

Ruské ministerstvo financí schválilo dočasný postup pro splácení dluhu v cizí měně, ale varovalo, že platby budou prováděné v rublech, pokud sankce zabrání bankám hradit dluhy v jejich původní měně. Ministr financí Anton Siluanov současně popřel, že by Rusko nebylo schopno plnit své dluhové závazky.

Západní sankce kvůli invazi Ruska na Ukrajinu odřízly Moskvu od důležitých částí světových trhů. Vyvolaly také největší hospodářskou krizi v zemi od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

„Tvrzení, že Rusko není schopno plnit své státní dluhové závazky, nejsou pravdivá,“ prohlásil Siluanov. „Máme potřebné finance pro obsluhu našich závazků,“ zdůraznil.

Vláda má ve středu splatit 117 milionů dolarů (2,7 miliard korun) ze dvou svých dolarových emisí dluhopisů.

Ministerstvo uvedlo, že schválilo dočasný postup, který bankám umožní uskutečnit platby v zahraniční měně. Možnost realizace těchto plateb však bude záviset na sankcích. Několika ruským bankám byl zakázán přístup k mezinárodní platební síti SWIFT, což komplikuje jejich možnosti převádět peníze mimo Rusko.

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

Pokud platby nebudou možné, ministerstvo financí uvedlo, že splátky eurobondů se uskuteční v rublech. To ale bude prakticky znamenat platební neschopnost. Rubl se v posledních dvou týdnech propadl na rekordní minima.

„Zmrazení devizových účtů centrální banky a vlády lze považovat za snahu několika západních zemí zorganizovat umělý bankrot,“ prohlásil Siluanov.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová v neděli uvedla, že Rusko se kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu může dostat do platební neschopnosti, nevyvolá to ale podle ní globální finanční krizi. Sankce uvalené na Rusko Spojenými státy a dalšími zeměmi již mají vážný dopad na ruskou ekonomiku a v letošním roce mohou vyvolat hlubokou recesi, upozornila Georgievová. Celkové napojení bank na Rusko činí 120 miliard dolarů, což je podle ní částka, která sice není zanedbatelná, ale není systémově významná.

Válka a sankce budou podle ní mít také významné vedlejší účinky na sousední země, které jsou závislé na ruských energetických dodávkách. Konflikt už nyní vyvolal uprchlickou vlnu srovnatelnou s dobou druhé světové války.

Na dotaz, zda by Rusko mohlo získat přístup k nouzovému financování MMF 1,4 miliardy USD, které MMF minulý týden schválilo pro Ukrajinu, pokud by Moskva vyhrála válku a ustanovila novou vládu v Kyjevě, Georgievová odpověděla, že tyto prostředky jsou na zvláštním účtu, ke kterému má přístup pouze mezinárodně uznaná ukrajinská vláda, napsala agentura Reuters.