Vláda uložila úřadům uvolnit ubytovací kapacity pro uprchlíky

foto Ilustrační foto - V budově bývalé školy v obci Javoříčko na Olomoucku našlo dočasné útočiště několik žen a dětí prchajících z válečného konfliktu na Ukrajině. Snímek z 16. března 2022.

Praha - Ministerstva, jimi řízené instituce a další úřady dostaly dnes od vlády za úkol od příštího pondělí 21. března uvolnit své ubytovací kapacity. V tiskové zprávě k výsledkům jednání kabinetu o tom informoval úřad vlády. Místa v ubytovnách, rekreačních zařízeních či školicích střediscích dostane k dispozici ministerstvo vnitra pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny.

Příslušné úřady mají do pondělí vyčlenit a uvolnit ubytovací kapacity. Netýká se to jen těch zařízení, která úřady potřebují k plnění svých zákonných úkolů, pro dlouhodobé ubytování zaměstnanců, zajištění chodu kritické infrastruktury nebo k poskytování zdravotních služeb. "Jedná se například o ubytovny, rekreační zařízení či školicí střediska," uvedl úřad vlády.

Všechny kapacity dostane k dispozici ministerstvo vnitra k ubytování lidí, kteří utekli z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. "Podobný postup kabinet doporučil i vedení Poslanecké sněmovny, Senátu, Ústavního soudu, soudů, Kanceláře prezidenta republiky a dalších institucí," doplnila Strakova akademie.

Vláda dnes také uložila hejtmanům ve spolupráci s obcemi zajistit ubytovací kapacity podle kvót v dočasném nouzovém přístřeší. S kraji se předtím ministři dohodli na počtech uprchlíků, pro které budou jednotlivé regiony zajišťovat ubytování. Přerozdělování je nutné kvůli tomu, že docházejí kapacity v Praze, Středočeském či Jihomoravském kraji.

Podle typu a vlastníka objektu, kde obce a kraje uprchlíky ubytují, pak bude stát na ubytování a případně i stravu přispívat. Vláda dnes schválila příspěvek 200 korun za osobu a noc na dočasné nouzové přístřeší, kterým jsou například tělocvičny a podobná zařízení. V jiných ubytovacích zařízeních bude dotace státu činit 250 korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.06.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pátek 7. června 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď