Spojené státy poskytnou Ukrajině další zbraně. Půjde o protiletadlové systémy a drony, řekl Biden

Spojené státy pošlou ukrajinské armádě další protiletadlové a protitankové zbraně a také bezpilotní letadla, aby se země dál dokázala bránit ruské invazi. Novinářům to ve středu řekl prezident USA Joe Biden, podle nějž tím jeho administrativa poskytla Ukrajině zbraně za celkem dvě miliardy dolarů (44,8 miliard korun), přičemž polovinu z toho jen za poslední týden.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Joe Biden s náměstkyní ministryně obrany Kathleen Hicksovou (vlevo) a předsedou Sboru náčelníků štábu generálem Markem Milleym (vpravo), když oznamuje další pomoc, kterou americká vláda poskytne Ukrajině kvůli ruské invazi

Americký prezident Joe Biden s náměstkyní ministryně obrany Kathleen Hicksovou (vlevo) a předsedou Sboru náčelníků štábu generálem Markem Milleym (vpravo), když oznamuje další pomoc, kterou americká vláda poskytne Ukrajině kvůli ruské invazi | Zdroj: Reuters

„Dáme Ukrajině zbraně na to, aby mohla bojovat a bránit se za všech těžkých dní, které ji čekají,“ řekl Biden. Dodávka zbraní podle něj obsahuje 800 protiletadlových systémů, „abychom zajistili, že ukrajinská armáda může nadále zastavovat letadla a vrtulníky, které útočí na obyvatelstvo,“ dodal prezident USA.

První kontakt bezpečnostních poradců od začátku invaze. USA jednaly s Ruskem o Ukrajině

Číst článek

V zásilce jsou podle něj mimo jiné protiletadlové systémy dlouhého dosahu a bezpilotní letouny. Spojené státy složením balíku vojenské pomoci podle Bidena reagují na požadavky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který dnes promluvil k americkým zákonodárcům.

Zelenskyj mimo jiné znovu požádal o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, což Biden již v minulosti odmítl. Bílý dům ve středu uvedl, že se jeho postoj v této věci nezměnil.

Biden rovněž odmítl komentovat postoj USA k plánu na darování polských stíhaček MiG-29 Ukrajině. Spojené státy již dříve řekly, že jsou ochotny Polsku nahradit stroje svými letouny F-16, Washington však odmítl působit jako prostředník při předávání letadel.

Moskva varuje, že by darování stíhaček Ukrajině některým z cizích států pokládala za vstup do konfliktu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme