Biden oznámil dodávku zbraní pro Ukrajinu, nevyhověl ale všem Zelenského požadavkům

Doma, ale i v zahraničí sílí tlak na amerického prezidenta, aby podpořil zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. Joe Biden to stejně jako vedení NATO odmítá. Naopak podepsal zákon o další výrazné pomoci Američanů Ukrajině vojenskou technikou. Poprvé také veřejně nazval ruského prezidenta Vladimira Putina válečným zločincem, což Kreml označil za neodpustitelné.

Od stálého zpravodaje Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Joe Biden

Americký prezident Joe Biden vůbec poprvé nazval ruského prezidenta Vladimira Putina válečným zločincem | Foto: Kevin Lamarque | Zdroj: Reuters

Vše se stalo poté, co Biden a před ním ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky promluvili k Američanům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Jana Kaliby

Aby situaci na Ukrajině pochopili v Americe všichni, přirovnal Zelensky každý den ruské agrese k americkým národním traumatům – k teroru 11. září nebo útoku na Pearl Harbor. Nechal pustit i jímavé video válečných krutostí, na konci svého projevu k americkému Kongresu přepnul do angličtiny a obrátil se přímo k prezidentu Bidenovi.

A také zopakoval své konkrétní požadavky – bezletovou zónu nad Ukrajinou, dodávku stíhaček a další obrannou vojenskou techniku.

„Američané odpovídají na žádost prezidenta Zelenského o další pomoc, o další zbraně a další nástroje, kterými se Ukrajina může bránit ruské agresi. Od loňského března jsme poslali Ukrajině víc protitankových a protiraketových zbraní než kdykoli předtím. Po začátku invaze jsme přidali další vybavení včetně analytických, satelitních či komunikačních systémů. To všechno Ukrajině pomohlo přivodit Rusku dramatické ztráty,“ řekl Biden s tím, že chce pokračovat také v tlaku na „Putinovu rozpadající se ekonomiku“.

„Izolujeme ho na světové scéně. To je náš cíl, oslabit ho a posílit Ukrajinu na bitevním poli i u vyjednávacího stolu. S našimi partnery uděláme všechno, abychom takto ukončili tuhle tragickou a zbytečnou válku,“ řekl americký prezident ve svém projevu z Bílého domu.

Dodávky zbraní

Poté podepsal zákon, který Ukrajině zajistí další vojenskou techniku v hodnotě asi 18 miliard korun. Jde mimo jiné o 800 systémů protivzdušné obrany a devět tisíc protitankových zbraní včetně munice.

Spojené státy poskytnou Ukrajině další zbraně. Půjde o protiletadlové systémy a drony, řekl Biden

Číst článek

Podle Bílého domu je to rekordní množství této techniky ve srovnání s dosavadními dodávkami. Zelenským požadované stíhačky ani bezletovou zónu Biden ve svém projevu nezmínil. Tlak na něj v tomto ohledu sílí, a to nejen z ukrajinské strany, ale i doma.

„Prezident Zelensky má pravdu, když volá po bezletové zóně. On je prezidentem Ukrajiny a měl by bezletovou zónu vyhlásit. A my bychom měli zajistit, aby tuto bezletovou zónu mohl vynucovat, dát mu k tomu prostředky. Dá se to udělat. Naše vláda poskytla nějaký materiál, ale je potřeba víc. Máme systémy raketových střel země-vzduch, které mohou bezletovou zónu nad Ukrajinou vynutit,“ řekl po Zelenského projevu k americkým zákonodárcům jeden z nich – nejvýše postavený republikán v senátním výboru pro zahraničí Jim Risch.

Minulý týden tento senátor hlasoval proti zákonu o rozpočtu, který nakonec v Kongresu prošel a obsahuje i pomoc Ukrajině v hodnotě přes 300 miliard korun. V roce 2019 Risch hlasoval proti odsouzení tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, který čelil impeachmentu poté, co zadržoval Kongresem schválenou pomoc Ukrajině a žádal od prezidenta Zelenského laskavost.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme