Johnson čelí kritice, protože přirovnal situaci na Ukrajině k brexitu

Boris Johnson čelí kritice za svůj výrok z projevu na konferenci Konzervativní strany, ve kterém přirovnal Ukrajince bojující proti ruské invazi k lidem, kteří hlasovali pro brexit. Komentáře britského premiéra pobouřily domácí i zahraniční politiky.

Johnson podle serveru Politico přirovnal ruskou invazi na Ukrajinu k britskému rozhodnutí opustit Evropskou unii. Oba příklady dle něj ukazují vůli zemí bojovat za svobodu.

"Myslím, že je to instinkt lidí v této zemi, stejně jako lidí na Ukrajině, zvolit si svobodu vždy, když je to možné. I když Britové ve velkém hlasovali pro brexit, nevěřím, že by byli nepřátelští k cizincům. Stalo se to kvůli tomu, že chtěli mít možnost dělat věci jinak a umožnit své zemi, aby si vládla sama," řekl Johnson, jehož výroky se neobešly bez reakce.

Bývalý předseda Evropské rady a současný šéf Evropské lidové strany Donald Tusk označil výroky za urážlivé. "Borisi, tvá slova urážejí Ukrajince, Brity i zdravý rozum," napsal na twitteru.

Někdejší belgický premiér Guy Verhofstadt, který vedl jednání Evropského parlamentu o brexitu, řekl, že Johnsonovy komentáře jsou šílené. "Brexit byl o zrušení svobod a odchodu z EU. Ukrajinci chtějí více svobody a vstoupit do EU," prohlásil nynější europoslanec.

Projev britského premiéra odsoudili i někteří konzervativci. Bývalý poradce expremiérky Theresy Mayové Gavin Barwell prohlásil, že hlasování v referendu není "v žádném případě srovnatelné s nasazením vlastního života".

Šéf britské opoziční strany Liberální demokraté Ed Davey uvedl, že jde o "urážku" Ukrajinců. Labouristická poslankyně Rachel Reevesová vyzvala premiéra, aby své výroky vzal zpátky a omluvil se. Boj Ukrajinců o život se podle ní nedá srovnávat s vystoupením z EU. Poukázala na to, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naopak chce, aby se Ukrajina stala členskou zemí.

Premiéra se zastal šéf britského ministerstva financí Rishi Sunak. "Nemyslím si, že premiér tyto dvě věci přímo srovnával. Je jasné, že nejsou přímo analogické. Vyslovil několik obecných poznámek o touze lidí po svobodě," uvedl.

Ukrajina požádala o okamžité přijetí do EU podle nové speciální procedury krátce poté, co do země 24. února vpadly ruské vojenské jednotky. Zelenskyj v pátek oznámil, že hovořil s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a očekává, že v příštích měsících bude dosaženo pokroku.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Donald Tusk

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 13 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 54 minutami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy